bewaar
Gehaktbrood met basilicum, paddenstoelen en spek
Gehaktbrood met basilicum, paddenstoelen en spek
bewaar

Gehaktbrood met basilicum, paddenstoelen en spek

Met liefde en aandacht het lekkerste uit de oven.

20 min. bereiden
45 min. oventijd
5 min. wachten
173waarderingen

Ingrediënten

4 personen

15 g

funghi porcini gedroogde bospaddestoelen

100 ml

kokend water

150 g

verse prei

1 teen

knoflook

100 g

magere gerookte spekreepjes

500 g

half-om-halfgehakt

3 sneetjes

witbrood

100 ml

halfvolle melk

200 g

paddenstoelenmelange

15 g

verse basilicum

250 g

romaatjes

Dit heb je nodig

  • ovenschaal (20 x 20 cm)

  • cakevorm (30 cm)

Met liefde en aandacht het lekkerste uit de oven.

Aan de slag

1

Verwarm de oven voor op 180 °C. Doe de gedroogde paddenstoelen in een kom en schenk er het kokende water over. Laat 15 min. weken. Was ondertussen de prei en snijd fijn. Snijd de knoflook fijn.

2

Verhit een koekenpan zonder olie of boter en bak de spekreepjes in 5 min. uit. Meng het gehakt in een kom met de prei, knoflook, peper en eventueel zout. Snijd de korstjes van het brood. Doe de melk in een diep bord en week het brood 2 min. in de melk. Neem het spek met een schuimspaan uit de pan en doe bij het gehakt. Knijp het brood uit en meng door het gehakt.

3

Bak de paddenstoelenmelange 5 min. op middelhoog vuur in het achtergebleven bakvet. Laat ondertussen de gedroogde paddenstoelen uitlekken, maar vang het vocht op. Snijd de geweekte paddenstoelen fijn en meng door het gehakt. Voeg het vocht toe aan de paddenstoelen in de pan en bak 5 min. op hoog vuur. Snijd ondertussen de basilicumblaadjes fijn. Neem de pan van het vuur en meng het basilicum erdoor.

4

Vet de cakevorm en ovenschaal in. Schep de helft van het gehaktmengsel in de cakevorm, verdeel de paddenstoelen erover en dek af met de rest van het gehakt. Bak in ca. 45 min. in het midden van de oven goudbruin en gaar. Leg de romaatjes in de ovenschaal, zet de laatste 10 min. van de oventijd naast het gehaktbrood en rooster mee.

5

Laat het gehaktbrood 5 min. rusten in de vorm en schenk dan het vet uit de vorm. Serveer het gehaktbrood op een platte schaal en leg de geroosterde tomaatjes erop.

tip

combinatietipLekker met risotto en artisjoksalade. Zie recept elders op ah.nl/allerhande.

Gehaktbrood met basilicum, paddenstoelen en spek

Instructievideo - 03:26 min.