Turkse pizza
Het kost even tijd, maar de smaak van deze kruidige zuiderling is onovertroffen.

Advertentie
Ingrediënten
Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips
- 250 g tarwebloem
- 100 ml lauw kraanwater
- ½ tl zout
- 2 el Griekse yoghurt
- 4 g gedroogde gist
- 1½ el traditionele olijfolie
- 1 ui
- 1 groene paprika
- 2 trostomaten
- 10 g verse platte peterselie
- 300 g lamsgehaktballetjes
- 1 el tomatenpuree
- 2 tl harissa (potje 100 g)
- 75 g rucola slamelange
Lekker erbij
Keukenspullen
- bakpapier
- deegroller
Advertentie
Bereiden
- Zeef de bloem boven een kom en voeg het water, zout, de yoghurt, gist en 1 el olie toe. Kneed in 10 min. tot een glad en elastisch deeg. Vet een ruime kom in met de rest van de olie. Vorm het deeg tot een bal, doe in de kom en dek af met vershoudfolie. Laat het deeg 1 uur op een warme en tochtvrije plek rijzen tot het in volume is verdubbeld.
- Snipper de ui. Halveer de paprika in de lengte, verwijder de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in blokjes van ½ x ½ cm (brunoise). Snijd de tomaten in kwarten, verwijder de zaden en snijd het vruchtvlees in blokjes van ½ x ½ cm. Snijd de blaadjes van de peterselie fijn. Doe de gehaktballetjes, ui, paprika, tomaat, peterselie, tomatenpuree en harissa in een ruime kom en kneed door elkaar. Verhit een koekenpan zonder olie of boter en bak het gehaktmengsel 2 min.
- Neem het deeg uit de kom, verdeel in 4 gelijke stukken en vorm tot bolletjes. Rol elk bolletje op een stuk bakpapier met een met bloem bestoven deegroller uit tot een pizza van ca. Ø 25 cm. Verhit 2 grote koekenpannen zonder olie of boter op middelhoog vuur en leg in elk een pizza op het bakpapier.
- Bak ca. 2 min. tot de onderkant licht begint te kleuren en het deeg zonder te scheuren loskomt van het bakpapier. Keer de pizza met behulp van het bakpapier. Verdeel ¼ van het gehakt erover en warm nog 2 min. door. Bak zo nog 2 pizza’s. Verdeel de sla over de pizza’s en rol ze op. Lekker!
Advertentie
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
- energie 480 kcal
- eiwit 22 g
- koolhydraten 53 g
-
vet 19 g
waarvan verzadigd 7 g - natrium 640 mg
- vezels 5 g
Pittigheid
Ook te zien in
Turkse pizza
terug naar receptLet op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips
Turkse pizza

- 250 g tarwebloem
- 100 ml lauw kraanwater
- ½ tl zout
- 2 el Griekse yoghurt
- 4 g gedroogde gist
- 1 el traditionele olijfolie
Zeef de bloem boven een kom en voeg het water, zout, de yoghurt, gist en de olie toe. Kneed in 10 min. tot een glad en elastisch deeg.

- ½ el traditionele olijfolie
Vet een ruime kom in met de rest van de olie. Vorm het deeg tot een bal, doe in de kom en dek af met vershoudfolie.

Laat het deeg 1 uur op een warme en tochtvrije plek rijzen tot het in volume is verdubbeld.

- 1 ui
- 1 groene paprika
Snipper de ui. Halveer de paprika in de lengte, verwijder de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in blokjes van ½ x ½ cm (brunoise).

- 2 trostomaten
- 10 g verse platte peterselie
Snijd de tomaten in kwarten, verwijder de zaden en snijd het vruchtvlees in blokjes van ½ x ½ cm. Snijd de blaadjes van de peterselie fijn.

- 300 g lamsgehaktballetjes
- 1 el tomatenpuree
- 2 tl harissa
Doe de gehaktballetjes, ui, paprika, tomaat, peterselie, tomatenpuree en harissa in een ruime kom en kneed door elkaar.

Verhit een koekenpan zonder olie of boter en bak het gehaktmengsel 2 min.

Neem het deeg uit de kom, verdeel in 4 gelijke stukken en vorm tot bolletjes.

- 2 g tarwebloem
Rol elk bolletje op een stuk bakpapier met een met bloem bestoven deegroller uit tot een pizza van ca. Ø 25 cm.

Verhit 2 grote koekenpannen zonder olie of boter op middelhoog vuur en leg in elk een pizza op het bakpapier.

Bak ca. 2 min. tot de onderkant licht begint te kleuren en het deeg zonder te scheuren loskomt van het bakpapier.

Keer de pizza met behulp van het bakpapier. Verdeel ¼ van het gehakt erover en warm nog 2 min. door.

Bak zo nog 2 pizza’s.

- 75 g rucola slamelange
Verdeel de sla over de pizza’s en rol ze op. Lekker!