Tra­di­ti­o­ne­le Hol­land­se ap­pel­taart

Appeltaart maken! Jeugdsentiment bij elke hap: deeg met vanillesuiker en een vulling van friszoete appel met kaneel.

  • nagerecht
  • 10 stuks
  • 475 kcal voedingswaarden
    • 45 min. bereiden
    • 1 uur wachten
    • 1 u. 15 min. oventijd
(988) waardeer
hollands nagerecht Appeltaart maken! Jeugdsentiment bij elke hap: deeg met vanillesuiker en een vulling van friszoete appel met kaneel. 10 stuks
3 988

Advertentie

Ingrediënten

Keukenspullen
  • keukenmachine of handmixer
  • bakpapier
  • springvorm (Ø 28 cm)
  • bakkwastje

Advertentie

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal stuks waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Laat de boter en margarine op kamertemperatuur komen. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  2. Klop in een beslagkom de boter, margarine, suiker, vanillesuiker en het zout met een mixer tot een luchtige massa. Voeg de helft van de eieren toe en klop tot een egaal beslag. Voeg het bakmeel toe en klop tot het een samenhangend deeg vormt. Vervang de gardes eventueel voor deeghaken.
  3. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de randen in met wat boter. Bekleed de springvorm met ⅔ van het deeg. Leg de rest van het deeg in de koeling tot gebruik.
  4. Schil de appels, verwijder het klokhuis, snijd ze in vieren en vervolgens in plakjes. Doe de helft van de appels in de springvorm en bestrooi met de helft van de kaneel. Herhaal dit met de andere helft van de appels en kaneel.
  5. Rol het achtergehouden deeg uit tot een lap van een ½ cm dik. Snijd er 8 stroken van van 1½ cm breed en 1 lange strook voor langs de rand van de springvorm. Leg de deegstroken met geruit patroon over de appelvulling. Leg de lange strook om de rand van de springvorm. Klop het resterende ei los en bestrijk met een kwastje de stroken en rand.
  6. Bak de taart in ca. 60-75 min in het midden van de oven goudbruin en gaar. Dek de taart eventueel af als deze te donker kleurt. Neem uit de oven en minimaal 60 min. afkoelen.

bereidingstip:

Je kunt de appeltaart 1 dag van tevoren maken. Bewaar afgedekt in de koelkast.

Advertentie

Voedingswaarden (per stuk)
  • energie 475 kcal
  • eiwit 7 g
  • koolhydraten 6 g
    waarvan suikers 32 g
  • vet 22 g
    waarvan verzadigd 12 g
  • natrium 320 mg
  • vezels 3 g
Tags
Ook te zien in

Traditionele Hollandse appeltaart

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal stuks waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Tra­di­ti­o­ne­le Hol­land­se ap­pel­taart

1
1
  • 125 g ongezouten roomboter
  • 125 g plantaardige margarine

Laat de boter en margarine op kamertemperatuur komen.

2
2

Verwarm de oven voor op 180 °C.

3
3
  • 200 g kristalsuiker
  • 8 g vanillesuiker
  • 1 mespunt zout

Klop in een beslagkom de boter, margarine, suiker, vanillesuiker en het zout met een mixer tot een luchtige massa.

4
4
  • 1 middelgroot ei

Voeg het ei toe en klop tot een egaal beslag.

5
5
  • 400 g zelfrijzend bakmeel

Voeg het bakmeel toe en klop tot het een samenhangend deeg vormt. Vervang de gardes eventueel voor deeghaken.

6
6

Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de randen in met wat boter.

7
7

Bekleed de springvorm met ⅔ van het deeg. Leg de rest van het deeg in de koeling tot gebruik.

8
8
  • 1.2 kg jonagold appels

Schil de appels, verwijder het klokhuis, snijd ze in vieren en vervolgens in plakjes.

9
9
  • 1 el gemalen kaneel

Doe de helft van de appels in de springvorm en bestrooi met de helft van de kaneel. Herhaal dit met de andere helft van de appels en kaneel.

10
10

Rol het achtergehouden deeg uit tot een lap van een ½ cm dik.

11
11

Snijd er 8 stroken van van 1½ cm breed en 1 lange strook voor langs de rand van de springvorm.

12
12

Leg de deegstroken met geruit patroon over de appelvulling. Leg de lange strook om de rand van de springvorm.

13
13
  • 1 middelgroot ei

Klop het resterende ei los en bestrijk met een kwastje de stroken en rand.

14
14

Bak de taart in ca. 60-75 min in het midden van de oven goudbruin en gaar. Dek de taart eventueel af als deze te donker kleurt.

15
15

Neem uit de oven en minimaal 60 min. afkoelen.

bereidingstip:

Je kunt de appeltaart 1 dag van tevoren maken. Bewaar afgedekt in de koelkast.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.