Ve­gan ap­pel­taart

Vegan appeltaart: die wil je elk weekend wel bakken.

  • nagerecht
  • 12 personen
    • 30 min. bereiden
    • 2 uur wachten
    • 1 u. 10 min. oventijd
(4) waardeer
nagerecht Vegan appeltaart: die wil je elk weekend wel bakken. 12 personen
5 4

Advertentie

Ingrediënten

Keukenspullen
  • vershoudfolie
  • springvorm (Ø 24 cm, ingevet)
  • bakpapier
  • bakkwast

Advertentie

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Zeef de bloem in een kom, meng met bakpoeder, 200 g suiker (per taart) en zout. Kneed met de hand de boter en vanille-extract tot een glad deeg. Maak er een bol van, dek af met vershoudfolie en leg minimaal 30 min. in de koelkast.
  2. Rol ⅔ van het deeg uit tot een ronde lap van ca. 35 cm. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de randen in met de olie, bestrooi met een dun laagje bloem en klop het overtollige bloem eruit. Bekleed de springvorm met het deeg, zorg dat het tot de rand van de springvorm komt, snijd eventueel bij. Prik de bodem van het deeg in met een vork. Zet de vorm 30 min. in de vriezer.
  3. Schil ondertussen de appels, verwijder het klokhuis en snijd in kleine blokjes van een ½ cm. Boen de citroen schoon en rasp de gele schil. Meng de appel in een kom met citroenrasp, kaneel, 1 el abrikozenjam (per taart), de rozijnen, maizena en de rest van de suiker.
  4. Verwarm de oven voor op 180 °C. Rol de rest van het deeg uit tot 10 stroken van ca. 1.5 cm breed. Verkruimel de speculaas met je handen in een laag over de bodem. Schep het appelkaneelmengsel erin en druk stevig aan. Beleg de taart kruislings met de stroken deeg, druk ze vast aan de rand. Bak de appeltaart in 70 min. goudbruin. Bedek de taart de laatste 10 min. met aluminiumfolie als deze te donker wordt.
  5. Laat de taart volledig afkoelen voordat je de springvorm verwijderd. Verwarm de rest van de abrikozenjam in een steelpan. Bestrijk de afgekoelde appeltaart met de warme abrikozenjam. Serveer de appeltaart met plantaardige topping.

Advertentie

Tags
Ook te zien in
augustus 2020

Vegan appeltaart

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Ve­gan ap­pel­taart

1
1
  • 350 g tarwebloem
  • 8 g bakpoeder
  • 200 g witte basterdsuiker
  • ½ tl zout

Zeef de bloem in een kom, meng met bakpoeder, de suiker en zout.

2
2
  • 225 g ongezouten plantenmargarine
  • 1 tl vanille-extract

Kneed met de hand de margarine en vanille-extract tot een glad deeg. Maak er een bol van, dek af met vershoudfolie en leg minimaal 30 min. in de koelkast.

3
3

Rol ⅔ van het deeg uit tot een ronde lap van ca. 35 cm.

4
4
  • 1 el zonnebloemolie

Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de randen in met de olie, bestrooi met een dun laagje bloem en klop het overtollige bloem eruit.

5
5

Bekleed de springvorm met het deeg, zorg dat het tot de rand van de springvorm komt, snijd eventueel bij.

6
6

Prik de bodem van het deeg in met een vork. Zet de vorm 30 min. in de vriezer.

7
7
  • 1½ kg jonagold appel

Schil ondertussen de appels, verwijder het klokhuis en snijd in kleine blokjes van een ½ cm.

8
8
  • 1 citroen

Boen de citroen schoon en rasp de gele schil.

9
9
  • 1 el gemalen kaneel
  • 30 g abrikozenjam
  • 50 g rozijnen
  • 1 el maizena
  • 50 g witte basterdsuiker

Meng de appel in een kom met citroenrasp, kaneel, de abrikozenjam, de rozijnen, maizena en de rest van de suiker.

10
10

Verwarm de oven voor op 180 °C.

11
11

Rol de rest van het deeg uit tot 10 stroken van ca. 1.5 cm breed.

12
12
  • 100 g bakkersspeculaas

Verkruimel de speculaas met je handen in een laag over de bodem.

13
13

Schep het appelkaneelmengsel erin en druk stevig aan. Beleg de taart kruislings met de stroken deeg, druk ze vast aan de rand.

14
14

Bak de appeltaart in 70 min. goudbruin. Bedek de taart de laatste 10 min. met aluminiumfolie als deze te donker wordt.

15
15

Laat de taart volledig afkoelen voordat je de springvorm verwijderd.

16
16
  • 70 g abrikozenjam

Verwarm de rest van de abrikozenjam in een steelpan. Bestrijk de afgekoelde appeltaart met de warme abrikozenjam.

17
17
  • 125 g soja-topping (plantaardig alternatief voor slagroom)

Serveer de appeltaart met plantaardige topping.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.