Hollandaisesaus
Deze fluweelzachte saus heeft wel iets weg van mayonaise en is heerlijk bij bijvoorbeeld asperges.

Advertentie
Ingrediënten
Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips
- 250 g ongezouten roomboter
- 1 tl peperkorrels
- 3 el witte wijnazijn
- 2 el kraanwater
- 1 mespunt zout
- 4 middelgrote eieren
- 1 citroen
Advertentie
Bereiden
- Smelt de boter op laag vuur. Zet het vuur uit als de boter zich heeft verdeeld in een heldere bovenlaag (vet) en een troebele onderlaag (eiwitten). Schenk voorzichtig de heldere bovenlaag in een kom. Stop met schenken als de eiwitten mee komen. Het heldere deel heet geklaarde boter. Zet dit apart tot gebruik.
- Kneus ondertussen de peperkorrels met een mes. Doe met de azijn, het water en het zout in een steelpan en breng aan de kook. Draai het vuur laag en laat in ca. 4 min. tot ⅓ inkoken. Zeef het mengsel en zet apart. Breng een laag water aan de kook in een pan waar een kom in past.
- Splits de eieren en klop de eidooiers met 1 el water los in een vuurvaste kom (het eiwit wordt niet gebruikt). Schenk het azijnmengsel bij de eidooiers en hang de kom in de pan. Zorg ervoor dat de kom het water niet raakt. Klop ca. 5 min. met een garde tot een dikke saus. De saus is goed als deze als een lint aan de garde blijft hangen.
- Neem de kom van de pan en roer de geklaarde boter er druppelsgewijs door, blijf kloppen. Pers de citroen uit. Breng de hollandaisesaus eventueel op smaak met peper, zout en een eetlepel citroensap.

Hollandaisesaus
Advertentie
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
- energie 525 kcal
- eiwit 7 g
- koolhydraten 1 g
-
vet 55 g
waarvan verzadigd 35 g - natrium 180 mg
- vezels 0 g
Ook te zien in
Hollandaisesaus
terug naar receptLet op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips
Hollandaisesaus

- 250 g ongezouten roomboter
Smelt de boter op laag vuur. Zet het vuur uit als de boter zich heeft verdeeld in een heldere bovenlaag (vet) en een troebele onderlaag (eiwitten).

Schenk voorzichtig de heldere bovenlaag in een kom. Stop met schenken als de eiwitten mee komen (de eiwitten worden niet gebruikt).
Tip: Het heldere deel heet geklaarde boter. Zet dit apart tot gebruik.

- 1 tl peperkorrels
- 3 el witte wijnazijn
- 1 el kraanwater
- 1 mespunt zout
Kneus ondertussen de peperkorrels met een mes. Doe met de azijn, het water en het zout in een steelpan en breng aan de kook.

Draai het vuur laag en laat in ca. 4 min. tot ⅓ inkoken. Zeef het mengsel.

Breng een laag water aan de kook in een pan waar een kom in past.

- 4 middelgrote eieren
- 1 el kraanwater
Splits de eieren en klop de eidooiers met het water los in een vuurvaste kom (het eiwit wordt niet gebruikt).

Schenk het azijnmengsel bij de eidooiers en hang de kom in de pan. Zorg ervoor dat de kom het water niet raakt.

Klop ca. 5 min. met een garde tot een dikke saus. De saus is goed als deze als een lint aan de garde blijft hangen.

Neem de kom van de pan en roer de geklaarde boter er druppelsgewijs door, blijf kloppen.

- 1 citroen
Pers de citroen uit.

Breng de hollandaisesaus eventueel op smaak met zout en een eetlepel citroensap.

Bon appétit!