Chocolade-kastanjetaart
Wat een heerlijk begin van de herfst. Of winter. Of lente. En in de zomer lusten we 'm eigenlijk ook wel.

Advertentie
Ingrediënten
- 250 g pure chocolade
- ½ el boter om in te vetten
- 6 middelgrote eieren
- 125 g kristalsuiker
- 200 g kastanjepuree
- 125 ml verse slagroom (bekertje)
- 1 el cognac (of vieux)
Keukenspullen
- bakpapier
- springvorm (∅ 22 cm)
- mixer
Advertentie
Bereiden
- Breng een pan (met dikke bodem) water aan de kook. Breek 100 g chocolade in stukjes en doe in een vuurvaste kom. Zet de kom op de pan met het hete water en laat de chocolade au bain marie smelten. Laat de chocolade iets afkoelen. Verwarm ondertussen de oven voor op 175 °C of gasovenstand 3. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de wanden in met boter.
- Splits ⅔ van de eieren. Klop met een mixer de eidooiers, 50 g suiker en de kastanjepuree tot licht en schuimig mengsel. Klop de eiwitten stijf. Voeg 60 g suiker toe en klop nog ca. 1 minuut door. Roer de gesmolten chocolade door het eierdooiermengsel. Spatel het eiwitschuim in gedeelten erdoor en meng goed. Schep het chocoladeschuim in de springvorm en bak de taart in 30 à 35 min. gaar. (Als metalen pen erin gestoken wordt, moet die er droog uitkomen.) Haal de taart uit de oven en laat op een rooster laten afkoelen.
- Smelt de rest van chocolade in een kom au bain marie en roer glad. Neem de chocolade van het vuur. Splits de rest van de eieren en roer alleen de eierdooiers er één voor één door. Zet de kom terug op de pan en verwarm de chocoladesaus al kloppend tot saus dikker wordt. Laat de saus afkoelen. Klop de slagroom met de rest van suiker stijf. Schep de slagroom en de cognac door de afgekoelde chocoladesaus.
- Neem de taart uit de vorm en leg op een schaal. Bestrijk de boven- en de zijkanten dik met de helft van de chocoladeroom. Zet de taart en de rest van de room ca. 5 min. in koelkast. Bestrijk opnieuw met de chocoladeroom. Garneer naar keuze met dunne chocolaatjes, chocoladekrullen of gesuikerde bloemblaadjes.
Tip:
Deze taart kan ook als gebak worden geserveerd.

Au bain-marie smelten
Advertentie
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
- energie 400 kcal
- eiwit 8 g
- koolhydraten 41 g
-
vet 22 g
waarvan verzadigd 21 g - natrium 55 mg
- vezels 3 g
Ook te zien in
Chocolade-kastanjetaart
terug naar receptLet op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips
Chocolade-kastanjetaart
- 100 g pure chocolade
Zet de kom op de pan met het hete water en laat de chocolade au bain marie smelten. Laat de chocolade iets afkoelen.
- ½ el boter om in te vetten
Verwarm ondertussen de oven voor op 175 °C of gasovenstand 3. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de wanden in met boter.
- 4 middelgrote eieren
- 50 g kristalsuiker
- 200 g kastanjepuree
Splits de eieren. Klop met een mixer de eidooiers, de suiker en de kastanjepuree tot licht en schuimig mengsel.
- 60 g kristalsuiker
Klop de eiwitten stijf. Voeg de suiker toe en klop nog ca. 1 minuut door.
Roer de gesmolten chocolade door het eierdooiermengsel. Spatel het eiwitschuim in gedeelten erdoor en meng goed.
Schep het chocoladeschuim in de springvorm en bak de taart in 30 à 35 min. gaar. (Als metalen pen erin gestoken wordt, moet die er droog uitkomen.)
Haal de taart uit de oven en laat op een rooster laten afkoelen.
- 150 g pure chocolade
- 2 middelgrote eieren
Zet de kom terug op de pan en verwarm de chocoladesaus al kloppend tot saus dikker wordt. Laat de saus afkoelen.
- 125 ml verse slagroom
- 15 g kristalsuiker
- 1 el cognac
Klop de slagroom met de rest van suiker stijf. Schep de slagroom en de cognac door de afgekoelde chocoladesaus.
Neem de taart uit de vorm en leg op een schaal. Bestrijk de boven- en de zijkanten dik met de helft van de chocoladeroom.
Zet de taart en de rest van de room ca. 5 min. in koelkast. Bestrijk opnieuw met de chocoladeroom.
Garneer naar keuze met dunne chocolaatjes, chocoladekrullen of gesuikerde bloemblaadjes.