Carrot cake (wortelcake)
Carrot cake is van oorsprong Amerikaans, maar inmiddels is-ie hier ook favoriet.
Ingrediënten
8 personen
200 g
ongezouten roomboter
1
winterpeen
150 g
fijne kristalsuiker
2
middelgrote eieren
1 mespunt
zout
200 g
zelfrijzend bakmeel
1 tl
kaneel
125 g
blanke rozijnen
100 g
verse roomkaas
125 g
poedersuiker
1 zakje
vanillesuiker
Dit heb je nodig
bakvorm (20 x 20 cm)
bakpapier
sateprikker
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 175 °C. Vet de bakvorm in en bekleed met bakpapier. Smelt 3/4 van de boter in een pan. Meng de boter, wortel, suiker, eieren en het zout met een mixer of garde in een kom. Zeef het bakmeel boven het ei-wortelmengsel en klop de kaneel erdoor. Roer de rozijnen erdoor en giet het beslag in de bakvorm. Bak de wortelcake in het midden van de oven in ca. 45 min. goudbruin en gaar.
Test de gaarheid met een satéstokje (het stokje moet schoon uit de cake komen). Neem de cake uit de oven en laat minstens 1 uur afkoelen.
Laat de rest van de boter zacht worden. Roer de roomkaas, poedersuiker en vanillesuiker erdoor met een mixer totdat er een glad glazuur onstaat. Haal de cake uit de bakvorm en leg op een schaal. Strijk het glazuur met een spatel over de cake uit en laat het glazuur langs de rand druipen. Zet de cake nog 15 min. in de koelkast zodat het glazuur weer wat opstijft (het glazuur wordt niet helemaal hard). Snijd de cake in 4 blokken en halveer diagonaal of recht.
Carrot cake (wortelcake)
Carrot cake is van oorsprong Amerikaans, maar inmiddels is-ie hier ook favoriet.

nagerecht
null personen
525 kcal
30 min. bereiden
115 min. wachten
45 min. oventijd
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 175 °C. Vet de bakvorm in en bekleed met bakpapier. Smelt 3/4 van de boter in een pan. Meng de boter, wortel, suiker, eieren en het zout met een mixer of garde in een kom. Zeef het bakmeel boven het ei-wortelmengsel en klop de kaneel erdoor. Roer de rozijnen erdoor en giet het beslag in de bakvorm. Bak de wortelcake in het midden van de oven in ca. 45 min. goudbruin en gaar.
Test de gaarheid met een satéstokje (het stokje moet schoon uit de cake komen). Neem de cake uit de oven en laat minstens 1 uur afkoelen.
Laat de rest van de boter zacht worden. Roer de roomkaas, poedersuiker en vanillesuiker erdoor met een mixer totdat er een glad glazuur onstaat. Haal de cake uit de bakvorm en leg op een schaal. Strijk het glazuur met een spatel over de cake uit en laat het glazuur langs de rand druipen. Zet de cake nog 15 min. in de koelkast zodat het glazuur weer wat opstijft (het glazuur wordt niet helemaal hard). Snijd de cake in 4 blokken en halveer diagonaal of recht.
algemeen:Je kunt de wortelcake ook als petit-fours serveren. Maak gebruik dan wel anderhalf keer zoveel glazuur. Snijd de cake voor het glazuren in 16 blokjes, bestrijk ze met glazuur en leg elk blokje in een papieren cakevormpje.
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.nl/allerhande
Ingrediënten
(Op basis van 8 personen)200 g ongezouten roomboter
1 winterpeen
150 g fijne kristalsuiker
2 middelgrote eieren
1 mespunt zout
200 g zelfrijzend bakmeel
1 tl kaneel
125 g blanke rozijnen
100 g verse roomkaas
125 g poedersuiker
1 zakje vanillesuiker
Dit heb je nodig
bakvorm (20 x 20 cm)
bakpapier
sateprikker