Borrelplank
Niets zo feestelijk als een uitgebreide borrelplank. Een goedgevulde borrelplank samenstellen wordt een eitje met al onze borrelhapjes. De perfecte manier om de dag af te sluiten!

Feestelijke borrelplank met mosterdcrostini
Ingrediënten
6 personen
1
afbak Franse baguette
30 g
ongezouten roomboter
1½ el
grove mosterd
1
fuet
135 g
Taggia olijven
175 g
sweet peppers met verse kaas
180 g
gegrilde artisjok in olie in potje
250 g
oude kaas 48+
90 g
prosciutto crudo
100 g
groentechips
120 g
sardines in olijfolie
Dit heb je nodig
grote borrelplank
- Verwarm de oven voor op 175 °C. Snijd de kapjes van de baguette en snijd het brood in 24 plakjes. Verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat.
- Meng de roomboter met de mosterd en bestrijk de bovenkant van de sneetjes brood er rijkelijk mee. Rooster de plakjes brood in het midden van de voorverwarmde oven in ca. 15 min. goudbruin en krokant tot crostini. Snijd ondertussen de fuet in plakjes.
- Maak de borrelplank. Verdeel de olijven, sweet peppers en artisjok over kommetjes en zet op de plank. Verdeel de oude kaas, prosciutto, fuet, crostini’s, chips en het blikje sardines tussen de kommetjes. Serveer met (kaas)messen, servetten, vorkjes en/of kleine tapasprikkers.

Borrelplank maken: zo doe je dat
Bedenk als eerst of je al je borrelhappen kant-en-klaar haalt, of zelf de keuken in duikt. Kies bijvoorbeeld een paar romige kazen uit, wat lekker vlees zoals parmaham of paté en haal crackers of brood waar je alles op kunt eten. Denk ook aan een frisse tegenhanger als augurken, olijven of zelfs fruit zoals druiven of partjes appel. Ga je zelf aan de slag? Deze bladerdeeghapjes met rode ui doen het altijd goed. Of pak uit met dit spectaculaire borrelbrood uit de oven.
Borrelplankideeën: zo varieer je
Met een borrelplank kun je eindeloos variëren. Kies bijvoorbeeld elke keer een ander land uit als thema. Italiaans met caprese, vitello tonnato en ansjovis, Frans met paté, Franse kazen en augurken of oer-Hollands met blokjes kaas, ossenworst en leverworst. Probeer ook eens te variëren met vis en maak deze latkes met zalm en crème fraîche. Of ga voor een compleet vegetarische borrelplank met bruschetta met paddenstoelen en kruidenolie of koriander-avocadopesto.


Kaasplankje maken: zo doe je dat
Het liefst alleen maar kaas op je plank? Dat kan natuurlijk! Zorg er dan wel voor dat je verschillende soorten kaas uitkiest, zodat je bij elke hap kunt afwisselen. Kies voor een zachte romige kaas (brie of chaource), een harde kaas (pecorino of Hollandse oude kaas), een blauwe kaas (roquefort) en een roodflora (munster). Serveer met verschillende soorten crackers of brood en zorg ook altijd voor een frisse tegenhanger zoals kleine augurkjes of druiven op je kaasplankje.