Champignons
Champignons

Champignons

De champignon is toch wel de meest bekende van de eetbare paddenstoelen familie en wordt in diverse wereldkeukens veelvuldig gebruikt. Deze witte rakkers worden vaak gezien als groenten, maar eigenlijk zijn het schimmels. Paddenstoelen, en dus ook champignons hebben van nature een lekkere umami smaak. Verder steelt de champignon de show in soepen, ragouts of in een saus voor bij een biefstukje. Wist je trouwens dat de champignons bij Albert Heijn uit Nederland komen?

Zijn champignons gezond?

Zijn champignons gezond?

Champignons bevatten voedingsstoffen als kalium, foliumzuur, vitamine B2, B3 en vezels. Daarnaast is de champignon caloriearm, 100 gram champignons bevat slechts 22 calorieën waardoor ze binnen een gezond eetpatroon vallen. Let wel op dat champignons geen goede vleesvervanger zijn. Een goede vleesvervanger moet naast voldoende eiwit voldoende ijzer en B1, B12 bevatten. Champignons bevatten te weinig ijzer en zijn daarom minder geschikt.

Kan je champignons wassen?

Je kan champignons zeker even snel omspoelen, maar dit wordt wel afgeraden. De champignon kan namelijk extra water opnemen en dat doet wat af aan de smaak. Daarnaast is een natte champignon ook moelijker te snijden natuurlijk. Je kan het beste de champignon met een stukje keukenpapier of een speciale champignonborstel van aarde ontdoen en schoonmaken.

Kan je champignons wassen?
Wat voor soorten champignons zijn er?

Wat voor soorten champignons zijn er?

De meest bekende en gegeten champignon is de witte champignon. Naast de witte champignon is er nog een andere variant, namelijk de kastanjechampignon. Naast de iets donkere kleur bevat de kastanjechampignon minder vocht. Hierdoor slinkt de kastanjechampignon minder bij bereiding dan de witte champignon. Verder heb je ook nog de portobello, dat is eigenlijk gewoon een grote kastanjechampignon. Vanwege de grootte van deze paddenstoel kun je hier perfect een gevulde portobello van maken. Champignons behoren tot de paddenstoelen. Zo zijn de oesterzwam, shiitake, eekhoorntjesbrood en zelfs truffels verre familie van de champignon.

Wat kan je allemaal met champignons?

De mogelijkheden met champignons zijn eindeloos! De champignon speelt namelijk niet alleen in veel recepten de hoofdrol, maar doet het ook erg goed als sidekick. Als hoofdingrediënt kan je natuurlijk gaan voor een champignonsoep, maar wat dacht je van een heldere paddenstoelensoep met ravioli?

Wat kan je allemaal met champignons?
Hoe bewaar je champignons?

Hoe bewaar je champignons?

Champignons zijn ongeveer drie dagen houdbaar in de koelkast. Je kan champignons het beste rauw bewaren in een papieren zak of plastic bakje. Om te achterhalen of champignons nog vers zijn kan je kijken naar de kleur, maar ook letten op de geur. Als champignons bereid zijn en door een gerecht heen zijn verwerkt, dan kan kunnen champignons wel ingevroren worden. Het wordt afgeraden om rauwe champignons in te vriezen aangezien de champignon veel vocht bevat. Door het invriezen gaan de structuur en smaak van de champignon achteruit. Meer tips voor het invriezen van eten lees je hier meer.

Vegan pasta al funghi

Vegan pasta al funghi

Ingrediënten

4 personen

300 g

spaghetti

200 g

paddenstoelen voor pasta

400 g

kastanjechampignons

1 teen

knoflook

1

sjalot

1 el

milde olijfolie

15 g

verse platte peterselie

250 ml

Alpro rice cuisine kookroom

½

vegan bouillonblokje

2 el

edelgistvlokken

  1. Kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar. Snijd ondertussen de paddenstoelen voor pasta in stukken en de kastanjechampignons in plakken. Snijd de knoflook fijn en snipper de sjalot.
  2. Verhit de olie in de pan en fruit de sjalot en knoflook al roerend 2 min. Voeg de rest van de olie en paddenstoelen toe en bak 8 min. op middelhoog vuur. Snijd ondertussen de peterselie fijn.
  3. Voeg de rijstcuisine, spaghetti en de bouillonblokje toe aan de paddenstoelen en verwarm 2 min. al roerend. Breng royaal op smaak met versgemalen peper en eventueel zout. Strooi de peterselie en edelgistvlokken over de pasta.