Mat­zes

Matzes: met name met Pasen wordt dit krokante brood gegeten.

(0) waardeer
ontbijt Matzes: met name met Pasen wordt dit krokante brood gegeten. 12 stuks

Advertentie

Ingrediënten

12 stuks

Let op! Je wijkt af van het aantal stuks waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Keukenspullen
  • bakplaat
  • deegroller
  • bakpapier
  • ovenrooster

Advertentie

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal stuks waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Verwarm de oven voor op 240 °C. Verwarm een bakplaat mee. Meng met een vork de bloem met het water. Kneed het met de hand kort tot een soepel deeg. Vorm een bal van het deeg.
  2. Bestuif het werkblad met bloem. Neem een bolletje deeg (ca. 25 g) en rol dit met een deegroller zo dun mogelijk uit. Het deeg krimpt steeds iets. Herhaal het uitrollen een paar keer tot je een schijf hebt met een doorsnede van ca. 12 cm.
  3. Prik het schijfje over de gehele oppervlakte in met een vork. Herhaal met de rest van het deeg.
  4. Haal de hete bakplaat uit de oven en bekleed hem met bakpapier. Verdeel afhankelijk van de grootte van je oven 6-8 matzes over de bakplaat. Ze kunnen dicht naast elkaar liggen omdat de matzes niet uitzetten tijdens het bakken.
  5. Bak de matzes 6-8 min., tot ze droog en heel lichtbruin zijn. Leg eventueel halverwege de baktijd een rooster op de matzes, zodat ze niet kromtrekken.
  6. Bak op deze manier ook de rest van de matzes. Laat ze helemaal afkoelen op een rooster voor het serveren. Bewaar ze in een luchtdichte bak tot gebruik.

bereidingstip:

Heb je een pizzasteen? Die zijn ook perfect om matzes op te bakken.

bereidingstip:

Uitrollen kan ook met een pastamachine. Dan wordt stap 3: Neem een klein bolletje deeg (ca. 25 g) en rol dit met de pastamachine zo dun mogelijk uit. Begin op de dikste stand en zet de machine iedere keer op een volgende stand, tot je een schijfje hebt met een doorsnede van ca. 12 cm. Prik het schijfje over de gehele oppervlakte in met een vork. Herhaal met de rest van het deeg.

combinatietip:

Lekker met roomboter en suiker. Let op het gerecht is dan niet meer lactosevrij

Advertentie

Voedingswaarden (per stuk)
  • energie 65 kcal
  • eiwit 2 g
  • koolhydraten 14 g
  • vezels 1 g
Tags
Ook te zien in
februari 2021

Matzes

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal stuks waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Mat­zes

1
1

Verwarm de oven voor op 240 °C. Verwarm een bakplaat mee.

2
2
  • 250 g patentbloem
  • 140 ml water

Meng met een vork de bloem met het water. Kneed het met de hand kort tot een soepel deeg. Vorm een bal van het deeg.

3
3

Bestuif het werkblad met bloem. Neem een bolletje deeg (ca. 25 g) en rol dit met een deegroller zo dun mogelijk uit. Het deeg krimpt steeds iets.

4
4

Herhaal het uitrollen een paar keer tot je een schijf hebt met een doorsnede van ca. 12 cm.

5
5

Prik het schijfje over de gehele oppervlakte in met een vork. Herhaal met de rest van het deeg.

6
6

Haal de hete bakplaat uit de oven en bekleed hem met bakpapier.

7
7

Verdeel afhankelijk van de grootte van je oven 6-8 matzes over de bakplaat.

8
8

Ze kunnen dicht naast elkaar liggen omdat de matzes niet uitzetten tijdens het bakken.

9
9

Bak de matzes 6-8 min., tot ze droog en heel lichtbruin zijn. Leg eventueel halverwege de baktijd een rooster op de matzes, zodat ze niet kromtrekken.

10
10

Bak op deze manier de rest van de matzes. Laat ze helemaal afkoelen op een rooster voor het serveren. Bewaar ze in een luchtdichte bak tot gebruik.

bereidingstip:

Heb je een pizzasteen? Die zijn ook perfect om matzes op te bakken.

bereidingstip:

Uitrollen kan ook met een pastamachine. Dan wordt stap 3: Neem een klein bolletje deeg (ca. 25 g) en rol dit met de pastamachine zo dun mogelijk uit. Begin op de dikste stand en zet de machine iedere keer op een volgende stand, tot je een schijfje hebt met een doorsnede van ca. 12 cm. Prik het schijfje over de gehele oppervlakte in met een vork. Herhaal met de rest van het deeg.

combinatietip:

Lekker met roomboter en suiker. Let op het gerecht is dan niet meer lactosevrij

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.