Matzes
Matzes: met name met Pasen wordt dit krokante brood gegeten.
Ingrediënten
12 porties
250 g
patentbloem
140 ml
water
Dit heb je nodig
bakplaat
deegroller
bakpapier
ovenrooster
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 240 °C. Verwarm een bakplaat mee. Meng met een vork de bloem met het water. Kneed het met de hand kort tot een soepel deeg. Vorm een bal van het deeg.
Bestuif het werkblad met bloem. Neem een bolletje deeg (ca. 25 g) en rol dit met een deegroller zo dun mogelijk uit. Het deeg krimpt steeds iets. Herhaal het uitrollen een paar keer tot je een schijf hebt met een doorsnede van ca. 12 cm.
Prik het schijfje over de gehele oppervlakte in met een vork. Herhaal met de rest van het deeg.
Haal de hete bakplaat uit de oven en bekleed hem met bakpapier. Verdeel afhankelijk van de grootte van je oven 6-8 matzes over de bakplaat. Ze kunnen dicht naast elkaar liggen omdat de matzes niet uitzetten tijdens het bakken.
Bak de matzes 6-8 min., tot ze droog en heel lichtbruin zijn. Leg eventueel halverwege de baktijd een rooster op de matzes, zodat ze niet kromtrekken.
Bak op deze manier ook de rest van de matzes. Laat ze helemaal afkoelen op een rooster voor het serveren. Bewaar ze in een luchtdichte bak tot gebruik.
Matzes
Matzes: met name met Pasen wordt dit krokante brood gegeten.

null porties
65 kcal
30 min. bereiden
24 min. oventijd
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 240 °C. Verwarm een bakplaat mee. Meng met een vork de bloem met het water. Kneed het met de hand kort tot een soepel deeg. Vorm een bal van het deeg.
Bestuif het werkblad met bloem. Neem een bolletje deeg (ca. 25 g) en rol dit met een deegroller zo dun mogelijk uit. Het deeg krimpt steeds iets. Herhaal het uitrollen een paar keer tot je een schijf hebt met een doorsnede van ca. 12 cm.
Prik het schijfje over de gehele oppervlakte in met een vork. Herhaal met de rest van het deeg.
Haal de hete bakplaat uit de oven en bekleed hem met bakpapier. Verdeel afhankelijk van de grootte van je oven 6-8 matzes over de bakplaat. Ze kunnen dicht naast elkaar liggen omdat de matzes niet uitzetten tijdens het bakken.
Bak de matzes 6-8 min., tot ze droog en heel lichtbruin zijn. Leg eventueel halverwege de baktijd een rooster op de matzes, zodat ze niet kromtrekken.
Bak op deze manier ook de rest van de matzes. Laat ze helemaal afkoelen op een rooster voor het serveren. Bewaar ze in een luchtdichte bak tot gebruik.
bereidingstip:Heb je een pizzasteen? Die zijn ook perfect om matzes op te bakken.
combinatietip:Lekker met roomboter en suiker. Let op het gerecht is dan niet meer lactosevrij
bereidingstip:Uitrollen kan ook met een pastamachine. Dan wordt stap 3: Neem een klein bolletje deeg (ca. 25 g) en rol dit met de pastamachine zo dun mogelijk uit. Begin op de dikste stand en zet de machine iedere keer op een volgende stand, tot je een schijfje hebt met een doorsnede van ca. 12 cm. Prik het schijfje over de gehele oppervlakte in met een vork. Herhaal met de rest van het deeg.
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.nl/allerhande
Ingrediënten
(Op basis van 12 personen)250 g patentbloem
140 ml water
Dit heb je nodig
bakplaat
deegroller
bakpapier
ovenrooster