Kruidenboter geïnspireerd op Café de Paris
Altijd al eigen kruidenboter willen maken? Volg dan dit recept voor kruidenboter à la Café de Paris.
Ingrediënten
8 porties
5 g
koelverse Italiaanse kruidenmix
15 g
verse platte peterselie
12.5 g
verse bieslook
3 g
verse dragon
1
sjalot
1 teen
knoflook
1 el
kappertjes in pot
2
ansjovisfilets in olijfolie
1
citroen
2 tl
gedroogde majoraan
½ tl
gemalen cayennepeper
1 tl
kerriepoeder
2 tl
worcestershiresauce
1 el
dijonmosterd
½ el
cognac
½ el
madeira wijn
250 g
gezouten roomboter
Dit heb je nodig
vershoudfolie
Aan de slag
Ris de naaldjes van 1 takje rozemarijn en de blaadjes van 3 takjes tijm uit het bakje Italiaanse kruiden (per 250 g boter). De rest van het bakje wordt niet gebruikt. Snijd de peterselie, bieslook, dragon, rozemarijn en tijm zo fijn mogelijk. Snijd de sjalot, knoflook, kappertjes en ansjovis zo fijn mogelijk. Boen de citroen schoon en rasp de gele schil.
Meng de kruiden met het fijngesneden uimengsel, het citroenrasp, de majoraan, cayennepeper, kerrie, worcestershiresaus, mosterd, cognac en madeira. Kneed de boter erdoor tot deze goed vermengd is.
Leg de boter in het midden van een groot stuk vershoudfolie. Rol de folie eromheen en draai de uiteinden in tegengestelde richting dicht, zodat je een worstje krijgt. Laat minimaal 1 uur opstijven in de koelkast.
Kruidenboter geïnspireerd op Café de Paris
Altijd al eigen kruidenboter willen maken? Volg dan dit recept voor kruidenboter à la Café de Paris.

bijgerecht
8 porties
250 kcal
10 min. bereiden
60 min. wachten
Aan de slag
Ris de naaldjes van 1 takje rozemarijn en de blaadjes van 3 takjes tijm uit het bakje Italiaanse kruiden (per 250 g boter). De rest van het bakje wordt niet gebruikt. Snijd de peterselie, bieslook, dragon, rozemarijn en tijm zo fijn mogelijk. Snijd de sjalot, knoflook, kappertjes en ansjovis zo fijn mogelijk. Boen de citroen schoon en rasp de gele schil.
Meng de kruiden met het fijngesneden uimengsel, het citroenrasp, de majoraan, cayennepeper, kerrie, worcestershiresaus, mosterd, cognac en madeira. Kneed de boter erdoor tot deze goed vermengd is.
Leg de boter in het midden van een groot stuk vershoudfolie. Rol de folie eromheen en draai de uiteinden in tegengestelde richting dicht, zodat je een worstje krijgt. Laat minimaal 1 uur opstijven in de koelkast.
achtergrondinfo:Nee, de Caf de Parisboter is niet Frans. De kruidenboter werd vernoemd naar het gelijknamige restaurant in het Zwitserse Gen ve, dat in de jaren dertig beroemd werd door de entrecotes die ze er serveerden met een plakje kruidenboter. Het originele recept is van Monsieur Boubier, de schoonvader van de restauranthouder. Hoewel vele versies van deze rijke boter zijn verschenen, blijft het originele recept tot op de dag van vandaag (familie)geheim.
variatietip:Je kunt in plaats van verse dragon ook 1.5 tl gedroogde dragon (per 250 g boter) toevoegen.
bewaartip:De boter kun je 1 week in de koelkast bewaren. Je kunt de boter ook in porties invriezen. Dan kun je deze 3 maanden bewaren.
serveertip:Serveer de boter bij gebakken vlees. Laat de boter op kamertemperatuur komen en leg een plakje op het vlees als je het laat rusten na het bakken. Je kunt de boter ook smelten en bij het vlees serveren. Lekker met friet.
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.nl/allerhande
Ingrediënten
(Op basis van 8 personen)5 g koelverse Italiaanse kruidenmix
15 g verse platte peterselie
12½ g verse bieslook
3 g verse dragon
1 sjalot
1 teen knoflook
1 el kappertjes in pot
2 ansjovisfilets in olijfolie
1 citroen
2 tl gedroogde majoraan
½ tl gemalen cayennepeper
1 tl kerriepoeder
2 tl worcestershiresauce
1 el dijonmosterd
½ el cognac
½ el madeira wijn
250 g gezouten roomboter
Dit heb je nodig
vershoudfolie