Cannelloni
Cannelloni

Cannelloni

Ciao cannelloni! Deze pastasoort is een echte beauty. Vul ’m met wat je maar lekker vindt; succes verzekerd. Niet te verwarren met ‘cannellini’, een bonensoort, of ‘cannoli’, want dát is een Siciliaans dessert.

Cannelloni recepten

Rijkgevulde cannelloni met gehakt maken
Rijkgevulde cannelloni met gehakt maken

Rijkgevulde cannelloni met gehakt maken

Ingrediënten

voor 4 personen
  • 1 teen knoflook
  • 400 g tomatenblokjes
  • 44 g mix voor Italiaanse gehaktsaus
  • 300 g half-om-halfgehakt
  • 70 g tomatenpuree
  • 100 ml kraanwater
  • 1 kg diepvries spinazie à la crème
  • 250 g cannelloni
  • 150 g geraspte jong belegen kaas
Zet producten op mijn lijst

Nodig in de keuken

  • ovenschaal (20 x 30)
  1. Snijd de knoflook fijn. Verhit de tomatenblokjes in een hapjespan met de knoflook en kruidenmix. Voeg het gehakt, de tomatenpuree en het water toe en roer los met een spatel. Breng het geheel aan de kook en laat op laag vuur 20 min. zachtjes koken. Schep regelmatig om.
  2. Verwarm ondertussen de oven voor op 180 °C. Doe de spinazie in een ruime pan en laat op laag vuur in 10 min. ontdooien. Schep regelmatig om. Vul de cannelloni met de gehaktsaus. Vet de ovenschaal in. Leg de cannelloni naast elkaar in de ovenschaal. Bedek met de spinazie en verdeel de kaas erover. Bak de cannelloni in ca. 35 min. in het midden van de oven goudbruin en gaar.
Cannelloni maken: hoe doe je dat?
Cannelloni maken: hoe doe je dat?

Cannelloni maken: hoe doe je dat?

Cannelloni kun je gemakkelijk thuis maken van verse lasagnebladen. Eerst maak je apart de vulling die je op de lasagnebladen schept, vervolgens rol je de bladen op. Eventueel maak je de cannelloni na het oprollen af met extra kaas, waarna je ze bakt in de oven. Soms wordt de pasta ook nog overgoten met een béchamelsaus voor nog meer romigheid, maar dat hóéft niet.

Welke vulling in de cannelloni?

De mogelijkheden voor het vullen van cannelloni zijn eindeloos. Zo kun je deze verse pasta vullen met aubergine en ricotta, tomaten en geitenkaas, paprika en magor of wintergroenten. Een kinderfavoriet, zeker deze versie met tomatensaus en gehakt.

Welke vulling in de cannelloni?
Welke vulling in de cannelloni?
Cannelloni als dessert: hoe maak je een zoete versie?
Cannelloni als dessert: hoe maak je een zoete versie?

Cannelloni als dessert: hoe maak je een zoete versie?

Cannelloni als dessert serveren is niet gebruikelijk. Waarschijnlijk bestaat daarover wat verwarring vanwege de zoete Siciliaanse delicatesse ‘cannoli’. Paar letters verschil in taal, maar een wereld van verschil in type gerecht. Cannoli is namelijk juist perfect als dessert, maak bijvoorbeeld deze cannoli met citrus.

Wat is cannelloni?

Cannelloni is een buisvormige, gevulde pasta. In het Italiaans betekent het ‘grote pijpen’. Je kunt gedroogde pasta voor cannelloni kant-en-klaar kopen en die vullen, of verse lasagnebladen gebruiken. Dat laatste werkt gemakkelijker, omdat de gedroogde buisvormige pasta wat lastiger te vullen is. Je kunt de vulling dan op de verse lasagnebladen scheppen, die oprollen en overgieten met (béchamel)saus.

Wat is cannelloni?
Wat is cannelloni?