Wat zijn koolhydraten?

40 tot 70% van je energie haal je uit koolhydraten wanneer je gezond wilt eten. Je kunt koolhydraten het beste halen uit voedingsmiddelen waarvan aangetoond is dat ze gezondheidswinst leveren of andere goede voedingsstoffen bevatten. Denk aan volkorenpasta, aardappelen, groente en fruit.

Suikers, zetmeel en vezels zijn vormen van koolhydraten in onze voeding. In voedingsmiddelen zitten verteerbare koolhydraten en niet-verteerbare koolhydraten. Verteerbare koolhydraten kan het lichaam opnemen en gebruiken als energiebron. Monosachariden en koolhydraten die in de dunne darm kunnen worden afgebroken tot monosachariden vallen onder de verteerbare koolhydraten. Niet-verteerbare koolhydraten zijn voedingsvezels. Deze kan het lichaam niet opnemen. Ze vormen dus geen energiebron, maar ze zijn wel erg belangrijk voor de functie van de darmen.

volkoren pasta

Welke koolhydraten moet ik kiezen?

Gezonde keuzes zijn koolhydraatbronnen die veel voedingsvezels bevatten zoals volkoren graanproducten als volkorenbrood, volkorenpasta, bulgur en zilvervliesrijst. Daarnaast zitten er in deze voedingsmiddelen B-vitamines en belangrijke mineralen, zoals ijzer, magnesium, chroom en zink. Ook peulvruchten, groente en fruit zijn goede bronnen van koolhydraten. Je kunt beter zo min mogelijk suikerhoudende dranken, zoals frisdrank en vruchtensap nemen. Kies niet te vaak voor producten met toegevoegd suiker zoals koek en snoep.

Trakteer jezelf op een goed ontbijt

Waar zo'n goed ontbijt dan uit bestaat? Vezelrijke koolhydraten (volkorengranen, fruit, groente), eiwit (magere yoghurt, kaas, ei) en goede vetten (avocado, noten, zaden). Een goed ontbijt levert je 15 tot 20 % van de voedingsstoffen die je dagelijks nodig hebt. Dit is 300 - 400 kcal.

Een goed ontbijt bestaat uit:

  • Volkorenbrood

  • Volkoren ontbijtgranen zonder toegevoegd suiker en zout, zoals havermout en muesli (havervlokken, met gedroogd fruit en eventueel noten)

  • Magere of halfvolle zuivel zoals een glas melk of yoghurt

  • Fruit op brood, door je yoghurt met muesli of gewoon los

Gezond ontbijt