Plantaardig eten: de basis

Bij een plantaardig dieet bestaat je dagelijkse menu uit veel groente, fruit en granen. Tegelijkertijd vermijd je zoveel mogelijk vlees en zuivel. Klinkt simpel, maar... is dat het ook? Want krijg je bijvoorbeeld wel alle voedingstoffen binnen die je lichaam nodig heeft? En hoe zet je elke avond opnieuw weer een volwaardige maaltijd op tafel als je vooral op plantaardige producten bent aangewezen?

Over Charlotte Kleyn

Charlotte Kleyn is culinair historica en journalist. Ze schrijft voor Het Parool en Trouw en publiceerde de boeken Luilekkerland. 400 jaar koken in Nederland (2018) met haar vader Onno Kleyn en Trek, eten onderweg, toen en nu (2021). Daarnaast is ze conservator van de Collectie Geschiedenis van de Voeding bij het Allard Pierson, Collecties van de Universiteit van Amsterdam.

Over Lobke Faasen

Lobke Faasen is diëtist met focus op plantaardig eten. Een plantaardig voedingspatroon is namelijk niet alleen direct beter voor de lichamelijke gezondheid, het is ook indirect beter omdat het vele malen gezonder is voor de planeet. Met een volwaardig plantaardig dieet ben je namelijk beter beschermd tegen diverse chronische gezondheidsproblemen en eet je op een manier waarbij de ecologische grenzen van Moeder natuur worden gerespecteerd. Graag neemt ze je mee in haar groene gezondheidsmissie.

Joyce Bierman

Joyce Bierman werkt al 20 jaar voor Albert Heijn en is verantwoordelijk voor Allerhande. Ze woont samen met haar man en 3 kinderen. Haar favoriete plek is de keuken, waar wordt gekookt, gegeten en bijgepraat.

Over Bas Wiegel

Bas Wiegel, kookt al 25 jaar in verschillende restaurants. Waaronder 10 jaar gewerkt bij restaurant De Kas. Altijd een voorliefde gehad voor groenten.

Nu bij FC Volendam ernaar strevend om een zo goed mogelijke maaltijd voor spelers te maken. Rekening houdend met de gevraagde hoeveelheid eiwit, koolhydraten en vetten per maaltijd.

Meer lezen?

Plantaardig eten: de basis

Plantaardig eten is bij veel mensen onbekend, maar na het lezen van deze blog weet je wat het is en ben je misschien geïnspireerd om het ook eens te proberen!

Lees meer over plantaardig eten
Plantaardge quinoa salade

Het verschil tussen vega, vegan en plantaardig

Het kan best verwarrend zijn, want je ziet deze termen regelmatig voorbijkomen. Om gelijk met de deur in huis te vallen: vegan en plantaardig is niet hetzelfde. We leggen het je uit. Lees je mee?

Ontdek de verschillen
Vegan hotdogs met wortels

Vegan weekmenu

Even een weekje vegan eten? Dat kan heel gemakkelijk en is, heel belangrijk, ook nog eens lekker! Wij delen een 7-daags weekmenu met je, zodat jij een weekje vegan kan eten.

Bekijk het menu
Vegan quiche met saus