Gluten, wat is dat eigenlijk?

Gluten is een eiwit dat voorkomt in rogge, tarwe en gerst, en vaak ook in haver. Het zit dus in graanproducten als brood, pizza en pasta, koek en taart. Maar ook andere dagelijkse producten kunnen gluten bevatten. Bijvoorbeeld vlees en vleesvervangers, gepaneerde vis, ijs, ontbijtdranken en sommige bijzondere theesoorten. Bij alcoholische dranken ligt het aan de bereidingswijze of ze gluten bevatten.

1 op de 100 Nederlanders heeft een glutenintolerantie

Mensen met een coeliakie (glutenintolerantie) kunnen geen gluten verdagen. Gluten zorgen bij mensen met coeliakie voor verschillende serieuze klachten. In Nederland heeft 1 op de 100 mensen coeliakie (Bron: Glutenvrij.nl). Gemiddeld is de kans hierop dus 1%. Geschat wordt dat ongeveer 170.000 Nederlanders de ziekte hebben, slechts een vijfde van de mensen weet dat (Bron: Voedingscentrum).

Glutenvrij is geen aanstellerij

Steeds meer mensen moeten een glutenvrij dieet volgen. Dit wil niet zeggen dat zij allemaal de auto-immuunziekte coeliakie hebben. Een groeiende groep mensen is glutensensitief en deze mensen hebben ook minder klachten wanneer zij een glutenvrij dieet volgen. Anderen kiezen bewust voor onbewerkt eten dat van nature glutenvrij is.

Er is tegenwoordig veel keuze

Mensen met coeliakie of glutensensitiviteit moeten alert zijn op de aanwezigheid van gluten in hun eten en drinken. Een glutenvrij dieet helpt om zonder of met minder klachten te kunnen leven. Gelukkig wordt het aanbod aan veilige, glutenvrije producten steeds groter, ook bij ons. Zo zijn er nog meer glutenvrije opties voor jou.

Wat is coeliakie?

Coeliakie is een auto-immuunziekte (geen allergie) waarbij door het eten van gluten ontstekingsreacties ontstaan in de dunne darm. De darmvlokken gaan daardoor kapot waardoor belangrijke voedingsstoffen niet meer kunnen worden opgenomen. Coeliakie kan gediagnosticeerd worden met een bloedtest en komt relatief vaker voor in combinatie met andere auto-immuunziekten.

Wat is glutensensitiviteit?

Mensen met glutensensitiviteit vertonen dezelfde klachten als mensen met coeliakie, maar testen negatief wanneer zij op coeliakie getest worden. Wel verminderen of verdwijnen klachten bij het volgen van een glutenvrij dieet. Bij een tarwe-allergie reageert het lichaam niet op gluten, maar veroorzaakt een ander eiwit in tarwe een allergische reactie.

Symptomen van glutenintolerantie?

Door een betere diagnose en meer aandacht voor gluten gerelateerde aandoeningen stijgt het aantal mensen dat glutenvrij moet eten. Vaak blijft echter de relatie tussen gluten en bepaalde klachten nog onopgemerkt. Indien je denkt dat er bij jou aanwijzingen zijn voor coeliakie of een glutensensitiviteit dan kan je het best contact opnemen met een dokter of een diëtist.

Meer lezen?

Brood met gluten

Glutenvrij eten

Glutenvrij eten is bij veel mensen bekend, maar wat houdt het nou precies in en welke producten en recepten kun je allemaal kiezen tegenwoordig? Wij vertellen je er alles over.

Lees meer over een glutenvrij dieet
Duurzame voedingsmiddelen

Biologisch. Wat is het nu precies?

Biologische en niet-biologische producten lijken aan de buitenkant veel op elkaar, maar zijn op een verschillende manier geproduceerd. We vertellen je er alles over!

Lees alles over biologisch
Groene smoothiebowl met mango

Duurzaam eten doe je zo!

Door duurzamer te eten, met duurzame producten of op duurzame manier, kan je jouw afdruk op de aarde (de impact op het milieu) verkleinen. Wij hebben 6 duurzame eettips voor je op een rij gezet!

Lees meer over duurzaam eten