Lampionnen maken

11 november is de dag, dat jouw lichtje branden mag! Met Sint Maarten is traditie om langs de deuren te lopen met lampionnen, maar wat voor lampionnen zijn leuk om te maken? En wat is geschikt om als (verantwoord) lekkers uit te delen? Bekijk hier onze tips!

Tips voor het knutselen van lampionnen

Lampionnen maken is een leuke activiteit voor kinderen. Hiermee leren ze ook handelingen zoals lijmen, kleuren of verven. Er zijn verschillende ideeën voor het maken van lampionnen; denk bijvoorbeeld aan herfstbladeren, zelf geknipte figuurtjes en sterren. Plak de vormen op verschillende kleuren vliegerpapier en Tip: is er nergens meer een lampionlampje te verkrijgen? Knoop zelf een fietslampje aan een stok of touwtje.

Handig voor je lampion

Knutselen met alledaagse voorwerpen

Met het maken van lampionnen kan je gemakkelijk alledaagse voorwerpen hergebruiken. Maak als lampion bijvoorbeeld een huisje met ramen van een leeg melkpak. Of maak een lampion met wegwerp bekertjes of bordjes. Een leuke lampion maken in weinig tijd? Gebruik een lege verpakking van een pudding als lampion. Maak een gaatje voor de lantaarn, verf de verpakking in verschillende kleuren en klaar is kees!

Meer inspiratie om te knutselen

Knutselen met ijsstokjes

Knutselen met ijsstokjes

Gebruik ijsstokjes om kleurrijke creaties van te maken zoals plantenpotten en regenboog wolkjes!

Zelf aan de slag met ijsstokjes
Eierdoos en een geknutselde krokodil

Knutselen met eierdozen

Van een zeemeermin tot een mooie bos bloemen, of misschien wel een krokodil, je kan het allemaal knutselen met eierdozen.

Zelf aan de slag met eierdozen
Knutselen met wc rollen

Knutselen met wc rollen

Tover deze zomer je WC rollen om tot wilde dieren of gebruik ze om je eigen tuinkers mee te kweken!

Zelf aan de slag met wc rollen

Lampionnen maken

Waarom maken we lampionnen?

Het is traditie om met Sint Maarten langs de deuren te lopen met lampionnen. Vroeger werden er nog geen lampionnen gemaakt, maar toch gingen kinderen wel met lichtjes langs de deuren. Er werden namelijk uitgeholde suikerbieten gebruikt als lampion met een kaars erin. Tegenwoordig zijn de kaarsjes vervangen door elektrische lichtjes en worden de lampionnen op school of op het kinderdagverblijf in elkaar geknutseld. Zo hebben kinderen elk jaar een andere, creatieve lampion om mee langs de deuren te lopen.

Liedjes om te zingen

Er bestaan een hoop liedjes die gezongen kunnen worden tijdens het lopen langs de deuren op 11 november. Sommige liedjes gaan al erg lang mee, terwijl andere juist net nieuw zijn. Liedjes die vaak aan de deur gezongen worden zijn bijvoorbeeld Sinte Sinte Maarten of Sinte Maarten mik mak.

Maar het is ook juist leuk om de kinderen een onbekend liedje te leren die niet vaak door andere kinderen worden gezongen. Daarnaast is het origineel om wat extra muziek toe te voegen bij het zingen van een liedje. Neem bijvoorbeeld een ukele, triangel of belletje mee wanneer er langs de deuren wordt gelopen.

(Verantwoord) snoepgoed om uit te delen

Wanneer kinderen langs de deuren gaan met Sint Maarten speelt snoepgoed natuurlijk een grote rol. Je kan het beste gaan voor snoepjes die van zichzelf verpakt zijn zoals marsjes, schatkistjes of lolly's.

Om te voorkomen dat de kinderen overladen worden met zoetigheid is het verstandig om goed na te denken over wat je uitdeelt. Haal bijvoorbeeld in plaats van chocolade een keer fruit of ga voor snoep waar minder suiker in zit.

Shop Sint Maarten-snoepgoed