De leukste tips voor Sint Maarten

11 november is de dag, dat jouw lichtje branden mag! Met Sint Maarten gaan kinderen met hun lampionnetje langs de deuren, zingen een liedje en krijgen daarvoor snoep of een stukje fruit. Maar wat voor lampionnen zijn leuk om te maken? En wat is geschikt om als (verantwoord) lekkers uit te delen? Lees hier onze tips!

Vind hier tips om een mooie lampion te maken voor Sint Maarten.

Waarom maken we lampionnen?

Het is traditie om met Sint Maarten langs de deuren te lopen met lampionnen. Vroeger werden er nog geen lampionnen gemaakt, maar toch gingen kinderen wel met lichtjes langs de deuren. Er werden namelijk uitgeholde suikerbieten gebruikt als lampion met een kaars erin. Tegenwoordig zijn de kaarsjes vervangen door elektrische lichtjes en worden de lampionnen op school of op het kinderdagverblijf in elkaar geknutseld. Zo hebben kinderen elk jaar een andere, creatieve lampion om mee langs de deuren te lopen.

Bekijk onze knutseltips bij het maken van lampionnen op het kinderdagverblijf.

Tips voor het knutselen van lampionnen

Lampionnen maken is een leuke activiteit voor op het kinderdagverblijf en tegelijkertijd leren de kinderen verschillende handelingen zoals lijmen, kleuren of verven. Er zijn verschillende ideeën voor het maken van lampionnen:

  • Maak en lampion in het herfstthema met bijvoorbeeld herfstbladeren of in de vorm een egel.
  • Maak een lampion van zwart foto papier met verschillende figuren erin. Plak voor de figuren verschillende kleuren vliegerpapier.

Tip: Maak voor jonge kinderen al een blad met uitgesneden figuurtjes erin. Zo hoeven ze niet te knippen, maar kunnen ze toch zelf aan de slag.

Gebruik oude verpakkingen, zoals eierdozen, om jouw lampion te maken.

Knutselen met alledaagse voorwerpen

Met knutselen kan je gemakkelijk alledaagse voorwerpen hergebruiken. Maak als lampion bijvoorbeeld een huisje met ramen van een leeg melkpak. Ook kan een lege petfles gebruikt worden als lampion. Het lichtje komt hierin mooi tot zijn recht doordat de fles doorzichtig is. Er zijn dus genoeg spullen om te recyclen en een lampion van te maken.

Een leuke lampion maken in weinig tijd? Gebruik een lege verpakking van een pudding als lampion. Maak een gaatje voor de lantaarn, verf de verpakking in verschillende kleuren en klaar is kees!

Wil je wat verantwoords uitdelen met Sint Maarten? Bekijk onze tips!

(Verantwoord) snoepgoed om uit te delen

Wanneer kinderen langs de deuren gaan met Sint Maarten speelt snoepgoed natuurlijk een grote rol. Wanneer snoep zoekt om uit te delen, kan je het beste gaan voor snoepjes die van zichzelf verpakt zijn zoals marsjes, schatkistjes of lolly's. Daarnaast is het belangrijk om bescheiden snoepjes uit te delen. Er wordt een hoop snoep op 1 avond aan kinderen uitgedeeld, dus een klein doosje smarties is genoeg.

Om te voorkomen dat de kinderen overladen worden met zoetigheid is het verstandig om goed na te denken over wat je uitdeelt. Haal bijvoorbeeld in plaats van chocolade een keer fruit of ga voor snoep waar minder suiker in zit.

Welke liedjes zijn leuk om te zingen tijdens Sint Maarten? Bekijk onze tips!

Liedjes om te zingen

Er bestaan een hoop liedjes die gezongen kunnen worden tijdens het lopen langs de deuren op 11 november. Sommige liedjes gaan al erg lang mee, terwijl andere juist net nieuw zijn. Liedjes die vaak aan de deur gezongen worden zijn bijvoorbeeld Sinte Sinte Maarten of Sinte Maarten mik mak.

Maar het is ook juist leuk om de kinderen een onbekend liedje te leren die niet vaak door andere kinderen worden gezongen. Daarnaast is het origineel om wat extra muziek toe te voegen bij het zingen van een liedje. Neem bijvoorbeeld een ukele, triangel of belletje mee wanneer er langs de deuren wordt gelopen.

Alles bezorgd krijgen voor op het kinderdagverblijf?

Wil je alles voor op het kinderdagverblijf bij Albert Heijn bestellen en het laten bezorgen? Dat kan met een zakelijk account. Met actiecode PMNMK4418 krijg je als zakelijke klant 30 dagen gratis bezorging.

Maak een zakelijk account aan