Trakteren op het kinderdagverblijf

Na een tijdje op het kinderdagverblijf gezeten te hebben is het zover, de overstap naar de basisschool. Tijd om te trakteren! Maar hoe leid je het trakteren in goede banen? En hoe maken ouders een passende (en gezonde) traktatie? Als kinderdagverblijf kun je ouders helpen met het bedenken van (gezonde) traktaties. Hier vind je tips voor tijdens het trakteren en ideeën om ouders te helpen met het maken van afscheidstraktaties!

Hoe leid je het trakteren in goede banen?

Op het kinderdagverblijf is trakteren natuurlijk een feestje. Daardoor kunnen kinderen vrij energiek en druk zijn wanneer er getrakteerd wordt. Het is daarom belangrijk dat de kinderen rustig op hun plek blijven zitten. Zorg dat de kinderen in een kringetje bij elkaar komen zitten zodat er goed in de gaten kan worden gehouden of iedereen blijft zitten. Voor het trakteren kunnen alle kinderen met elkaar muziek maken met instrumenten. Dit maakt het moment feestelijk en het zorgt ervoor dat de kinderen hun energie kwijt kunnen.

Maak het trakteren extra feestelijk door muziek te maken. Meer tips en inspiratie vind je bij Albert Heijn.

Passende afscheidstraktaties per leeftijd

Traktaties zijn er in veel verschillende soorten en maten. Het is dan ook belangrijk om rekening te houden met de leeftijd van de kinderen. Per leeftijd zijn namelijk verschillende etenswaren passend om in je traktatie te verwerken:

  • Gebruik in een traktatie voor 1 jarigen zachte etenswaren zoals banaan of knijpfruit.
  • Voor 2 jarigen gebruik je bijvoorbeeld rozijntjes, soepstengels of druiven.
  • Kies voor 3 jarigen bijvoorbeeld kaasstengels, aardbeien of cake.
Kies voor elke leeftijdscategorie een passende afscheidstraktatie! Meer tips en inspiratie vind je bij Albert Heijn.

Liever een kant-en-klare afscheidstraktatie?

Voor het maken van een creatieve traktatie moet je heel wat tijd uittrekken. Begrijpelijk dus dat er soms gewoon niet genoeg tijd is om zelf creatief aan de slag te gaan voor een afscheidstraktatie. Wanneer je merkt dat je eigenlijk geen tijd hebt om zelf iets in elkaar te knutselen, overweeg dan om voor een kant-en-klare traktatie te gaan.

 

Of ga voor een traktatie waar je weinig voor hoeft te doen. Rijg bijvoorbeeld aardbeien en soesjes om en om aan een sateprikker of bouw een grote toren van soesjes. Snel gemaakt maar toch feestelijk!

Krap in de tijd? Kies voor kant-en-klare afscheidstraktaties! Meer tips en inspiratie vind je bij Albert Heijn.

Afscheidstraktaties die gezond én lekker zijn

Wanneer er getrakteerd gaat worden denk je vrijwel gelijk aan allemaal lekkere etenswaren als snoep, koekjes en chips. Maar tegenwoordig zijn gezonde traktaties, die volledig uit fruit of snoepgroente bestaan, steeds populairder aan het worden.

 

Toch net iets te gezond? Dan kan er ook voor gekozen worden om de traktatie deels gezond te maken met fruit of groente en toch wat zoets erbij te gebruiken. Maak bijvoorbeeld stokjes met poffertjes en aardbeien eraan, gemakkelijk te maken en daarnaast hartstikke lekker!

Ga voor een afscheidstraktatie die gezond en lekker is! Meer tips en inspiratie vind je bij Albert Heijn.

Traktaties binnen het thema

Als kinderen het kinderdagverblijf verlaten, nemen ze afscheid. Het is leuk om een traktatie te maken die past bij het thema 'afscheid nemen'. Er zijn genoeg manieren om aan te geven dat iemand weg gaat bij het kinderdagverblijf, bijvoorbeeld:

  • Vliegtuigjes met de tekst "Ik vlieg uit"
  • Knijpzakjes fruit met de tekst "Ik knijp er tussenuit"
  • Handjes met de tekst "Ik zwaai jullie uit"

 

Tip: Maak de traktatie persoonlijk door er een briefje aan te hangen met een klein berichtje en de naam eronder.

Inspiratie nodig? Maak een afscheidstraktatie bij het thema afscheid. Meer tips en inspiratie vind je bij Albert Heijn.