Vet lekker

Omega 3, dierlijk, plantaardig, onverzadigd en verzadigd... Vet kent nogal wat verschijningsvormen. Dat het ene vet gezonder is dan het ander, is bij iedereen wel zo'n beetje bekend - net als dat ook vaak enorm lekker is.

Maar hoe zit het met lichaamsvet? Van onderzoeker en obesitas-arts Mariëtte Boon leren we dat er twee soorten vet in ons lichaam zijn én dat geen mens er zonder kan. Maar, zoals vaak het geval, gaat het om de juiste balans: niet te veel, niet te weinig. De grote uitdaging: we zijn er evolutionair op ingesteld om zoveel mogelijk vet binnen te krijgen, als buffer voor barre tijden.

Dr. Mariëtte Boon

Dr Mariëtte Boon (1988) is een gepassioneerde obesitas-arts en wetenschapper die zowel in het Erasmus MC (Rotterdam) als LUMC (Leiden) werkt. In het Centrum Gezond Gewicht (Erasmus MC) is ze betrokken bij de diagnostiek en behandeling van zowel volwassenen als kinderen met obesitas. Daarnaast doet ze wetenschappelijk onderzoek naar bruin vet, een type vet in ons lichaam dat vetten verbrandt tot warme, en nieuwe therapieën om obesitas en hart- en vaatziekten te verminderen. Een van deze therapieën is het effect van kou, brrr! Voor haar onderzoek ontving ze verschillende (internationale) prijzen en subsidies. Ook heeft ze, samen met prof Liesbeth van Rossum (Erasmus MC) de internationale bestseller 'VET belangrijk' geschreven, dat inmiddels in 10 talen vertaald is.

Steffi Haazen

Steffi Haazen (1985) studeerde af als diëtist waarna ze haar bedrijf Zuiver Eten begon. Ze bracht in 2019 haar boek ‘Ten minste houdbaar tot’ uit over de basis van gezonde voeding. Nu is ze de FoodFirst voedingsexpert voor de app Mijn Leefstijlcoach. Over het algemeen weet iedereen wel wat gezond leven is, maar er een gewoonte van maken; dáár ligt de uitdaging. Steffi weet veel over de link tussen voeding en gezondheid en legt graag uit hoe dit exact in elkaar zit. Maar vooral : hoe je dit in het dagelijks leven toepast. Zodat jij voeding bewust kan inzetten voor een goede gezondheid en een vitaal leven zodat jij er alles uit kan halen wat erin zit.

Andre Koopal

André Koopal werkt in de weekenden als molenaar. Op zaterdagen draait André de molen, met hulp van tweede molenaar Christiaan Smit, en maalploegleden Peter Bank en Kevin Bus. Op vrijdagavond begeleidt André de modelbouw en ook draagt hij zijn kennis over tijdens theorieavonden voor het Gilde van vrijwillig molenaars, afdeling Noord-Holland. Naast het molenaarsvak werkt hij in de IT als systeembeheerder.

Waarom de molens André zo interesseren? Dat is vooral het monumentale, het in stand houden van wat vroeger was voor toekomstige generaties: de molen, het olieslaan, het molenaarsvak. Het geeft hem veel voldoening!

Meer lezen?

Alles over verzadigd vet

Vet is een bron van energie, vitamine A, vitamine D, vitamine E en essentiële vetzuren (zoals omega 3 en omega 6). Er bestaat verzadigd en onverzadigd vet. Het verschil? we leggen het uit.

Lees meer over verzadigd vet

10x de lekkerste en meest gezonde noten

Onbewerkte noten zitten vol met eiwitten, ijzer en mineralen. En er zijn er heel veel van, allemaal met hun eigen eigenschappen en smaak. Vind hier de 10 populairste noten op een rij!

Bekijk de meest gezonde noten