Calcium: waar zit het in en waar is het goed voor?

Calcium is een belangrijk mineraal voor je botten, tanden, spieren en zenuwen. Maar waar zit calcium in? Hoeveel per dag is aanbevolen? En wanneer kun je wat extra calcium gebruiken? Expert Steffi Haazen geeft antwoord op 9 veelgestelde vragen.

9 vragen over calcium op een rij

Expert Steffi Haazen beantwoordt de volgende vragen:

  1. Waarom is calcium belangrijk?
  2. Waar zit calcium in?
  3. Hoeveel calcium per dag is aanbevolen?
  4. Hoe krijg je genoeg calcium binnen uit je voeding?
  5. Wanneer moet je erop letten dat je genoeg calcium binnenkrijgt?
  6. Wanneer kun je een supplement met calcium nemen?
  7. Hoe werkt calcium samen met vitamine D?
  8. Hoe zit het met calcium en magnesium?
  9. Kun je ook te veel calcium binnenkrijgen?

1. Waarom is calcium belangrijk?

Calcium helpt om je botten en tanden sterk te houden. Ook is het belangrijk voor je spieren en zenuwen om normaal te blijven werken. Je lichaam maakt calcium niet zelf. Daarom haal je het uit eten en drinken.

2. Waar zit calcium in?

Calcium zit vooral in zuivel, zoals melk, yoghurt en kaas. Daar halen de meeste mensen het grootste deel van hun calcium uit. Eet je weinig of geen zuivel? Dan haal je calcium ook uit andere producten. Denk aan groene groenten zoals boerenkool, noten, peulvruchten (zoals bonen, kikkererwten en linzen) en plantaardige melkvervangers met toegevoegd calcium.

Let op: niet in elke plantaardige drink zit calcium. Kijk op het etiket of er ‘toegevoegd calcium’ op staat.

Een man met een glas melk.

3. Hoeveel calcium per dag is aanbevolen?

Je calciumbehoefte hangt af van je leeftijd en situatie. Dit is de aanbevolen hoeveelheid per dag uit voeding in milligram (mg):  

Leeftijdsgroep Calcium
  • 1 t/m 3 jaar 450 mg
  • 4 t/m 10 jaar 800 mg
  • 11 t/m 14 jaar 1.100 mg
  • 15 t/m 17 jaar 1.150 mg
  • 18 t/m 24 jaar 1.000 mg
  • Mannen 25 t/m 69 jaar 950 mg
  • Vrouwen 25 t/m 50 jaar 950 mg
  • Vrouwen 51 t/m 69 jaar 1.100 mg
  • Vanaf 70 jaar 1.200 mg

4. Hoe krijg je genoeg calcium binnen uit je voeding?

Hoeveel calcium er in je eten en drinken zit, verschilt per product. Hieronder zie je hoeveel calcium er ongeveer zit in 100 gram of 100 milliliter:

  • 48+ kaas: 830 mg
  • Gekookte boerenkool: 230 mg
  • Ongezouten noten: 150 mg
  • Halfvolle yoghurt: 140 mg
  • Halfvolle melk: 120 mg
  • Plantaardige melk (met toegevoegd calcium): 110 mg

Een voorbeeld van normale porties:

  • 2 glazen melk (400 ml): 480 mg
  • 200 g boerenkool: 460 mg
  • 2 sneetjes 48+ kaas (40 g): 330 mg
  • Schaaltje yoghurt (200 g): 280 mg
  • Handje noten (25 g): 40 mg

De porties uit het voorbeeld zijn bij elkaar ongeveer 1.590 milligram calcium. Kijk voor jouw aanbevolen hoeveelheid bij vraag 3.

Voeding waar veel calcium in zit.

5. Wanneer moet je erop letten dat je genoeg calcium binnenkrijgt?

Als je gezond en gevarieerd eet en drinkt, krijg je meestal genoeg calcium binnen. Maar voor sommige mensen is het extra belangrijk om op hun calciuminname te letten.

Hoor je bijvoorbeeld bij 1 van deze groepen? Let er dan op dat je genoeg calciumrijke voedingsmiddelen gebruikt.

  • Je bent wat ouder. Voor vrouwen na de menopauze (vanaf ongeveer 50 jaar) en ook voor oudere mannen is calcium extra belangrijk. Let erop dat je genoeg melk, kaas en groene groenten neemt.
  • Je eet weinig of geen zuivel. Bijvoorbeeld als je veganistisch eet of een lactose-intolerantie hebt. In plantaardige alternatieven voor zuivel zit niet altijd toegevoegd calcium. Check de verpakking als je een product kiest. En eet regelmatig groene groenten, noten en peulvruchten.
  • Je bent zwanger. Vanaf de twintigste week van je zwangerschap ligt je behoefte aan calcium iets hoger. Eet je gezond en gevarieerd? Dan hoef je meestal geen extra calcium te nemen. Twijfel je, bijvoorbeeld omdat je weinig of geen zuivel eet? Overleg dan met je huisarts of verloskundige.

6. Wanneer kun je een supplement met calcium nemen?

Gezond en gevarieerd eten is de basis om voldoende calcium binnen te krijgen. Als aanvulling op je voeding kun je ervoor kiezen om een calciumsupplement te nemen. Slik je calciumtabletten? Neem ze dan niet tegelijk in met ijzer. Calcium kan namelijk de opname van ijzer verminderen.

7. Hoe werkt calcium samen met vitamine D?

Vitamine D draagt ertoe bij dat calcium goed uit je voeding wordt opgenomen. Ook verhoogt het de calciumopname in je botten. Daarom worden calcium en vitamine D vaak gecombineerd in supplementen. Voor kinderen tot 4 jaar, vrouwen boven de 50, alle mensen boven de 70, en mensen die weinig zonlicht krijgen, is extra vitamine D aanbevolen.

8. Hoe zit het met calcium en magnesium?

Calcium en magnesium werken allebei mee aan het behoud van sterke botten. Magnesium is ook goed voor de werking van je spieren en zenuwen. Met een gezond eetpatroon krijg je vaak al genoeg van beide mineralen binnen. Soms zitten calcium en magnesium samen in een multivitamine of supplement voor de botten. Dit kun je eventueel nemen als aanvulling op je voeding. Vraag bij twijfel advies aan je (huis)arts.

9. Kun je ook te veel calcium binnenkrijgen?

Via je eten en drinken krijg je niet snel te veel calcium binnen. Maar met supplementen kan dat wel gebeuren. Te veel calcium kan klachten geven, zoals nierstenen. Lees altijd de verpakking en let op de dosering. Overleg bij twijfel met je huisarts of diëtist.

Disclaimer

Deze blog geeft je algemene informatie. Het is geen medisch advies. Heb je klachten of vragen over je gezondheid? Ga dan naar je huisarts of een andere zorgverlener. Voor vragen over onze producten kun je bellen met de gratis drogisterijlijn van Albert Heijn Leefstijl: 0800-4040017. We zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur. Gaat het om een geneesmiddel? Wacht dan met kopen of gebruiken tot je antwoord hebt.
De getoonde producten zijn tips van Albert Heijn, en geen aanbevelingen van onze expert.

KOAG/KAG 4296-0925-4812