Gerstekorrels verwijderen

Handen houden een ondefinieerbaar object voor het gezicht

Last van een gerstekorrel? Dit kun je doen

Een gerstekorrel, ook wel milia genoemd, lijkt klein, maar kan vervelend zijn. Zeker als hij op je ooglid of je gezicht zit. Zelf uitknijpen is geen goed idee. Wat kun je dan wél doen om het bultje aan te pakken? Expert Tamara legt het uit en deelt haar tips.

In het kort

  • Gerstekorrels zijn kleine, harde bultjes onder je huid.
  • Ze zitten vaak bij je ooglid of op je gezicht.
  • Ze zijn onschuldig en doen meestal geen pijn, maar kunnen wel vervelend zijn.
  • Zelf uitknijpen beschadigt je huid.
  • Goede gezichtsverzorging helpt om ze te voorkomen.
  • Soms verdwijnen ze vanzelf, maar niet altijd.
  • Een arts kan ze veilig verwijderen.
  • Twijfel je of het een gerstekorrel is? Laat het checken door je huisarts.

Stap 1: Herken een gerstekorrel

Een gerstekorrel is een wit of huidkleurig bultje net onder je huid. De medische term is milia. Hij voelt hard aan en doet meestal geen pijn. Je ziet ze vaak rond je ogen of op je wangen. Zo’n bultje is gevuld met keratine, een stof die normaal in je huid zit. Een gerstekorrel ontstaat als keratine vast komt te zitten onder je huid. Dat kan bijvoorbeeld als je huid beschadigd is, als je poriën verstopt raken of na het gebruik van vette crèmes. Ook huidveroudering speelt soms een rol. Een gerstekorrel is geen puistje of ontsteking. Twijfel je? Ga dan even langs je huisarts.

Stap 2: Blijf ervan af en verzorg je huid zacht

Probeer een gerstekorrel niet uit te knijpen en prik er niet in. De huid rond je ogen is dun en gevoelig. Door eraan te zitten, kun je de huid beschadigen of een ontsteking krijgen. Wat je wel kunt doen: maak je huid elke dag schoon met een milde reiniger. Laat vette crèmes of harde scrubs liever staan. Een warme washand op je oog helpt soms ook. Het maakt je huid zachter, waardoor het bultje vanzelf kan verdwijnen. Ook kun je je ooglid voorzichtig masseren.
Gesloten oog met textuur van de huid eromheen.

Stap 3: Vermijd te veel of te felle zon

Te veel blootstelling aan zonlicht verdikt het huidoppervlak (de hoornlaag). Daardoor kan keratine niet goed naar buiten en hoopt het zich op. Ook littekens of beschadigde huid kunnen aanleiding geven tot gerstekorrels. Zoek daarom wat vaker de schaduw op en gebruik een zonnebrandcrème.

Stap 4: Kies producten die passen bij je huid

Gebruik je make-up of oogcrème? Zorg dat je die altijd goed verwijdert. Kies producten zonder olie of parfum. Die verstoppen je huid minder snel. Heb je een vette of gevoelige huid? Let dan op het woord ‘non-comedogeen’. Dat betekent dat het je poriën niet afsluit. Weet je niet welk product bij je huid past? Vraag dan advies aan de drogist of huidtherapeut.

Let op: deze producten verzorgen je huid, maar helpen niet om de gerstekorrel te verwijderen.

Stap 5: Wat je kunt doen als een gerstekorrel niet vanzelf weggaat

Soms verdwijnt een gerstekorrel vanzelf. Blijft hij zitten of zit hij op een lastige plek? Dan kan je huisarts je helpen of doorverwijzen om het bultje snel en veilig weg te halen.

Disclaimer

Deze blog geeft je algemene informatie. Het is geen medisch advies. Heb je klachten of vragen over je gezondheid? Ga dan naar je huisarts of een andere zorgverlener. Voor vragen over onze producten kun je bellen met de gratis drogisterijlijn van Albert Heijn Leefstijl: 0800-4040017. We zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur. Gaat het om een geneesmiddel? Wacht dan met kopen of gebruiken tot je antwoord hebt.