Voedingswaarden in jouw boodschappen

Benieuwd hoeveel suiker, zout of andere voedingswaarde in jouw boodschappen zit? Met 'Mijn Voedingswaarden' vertelt Albert Heijn je hoeveel er van een bepaalde voedinsgwaarde per 100 gram in een product zit, afgestemd op jouw boodschappen. Ontdek het eenvoudig via 'Mijn Voedingswaarden' op ah.nl of via de AH App en vind een overzicht van jouw top 3 aankopen met bijvoorbeeld de meeste suiker en zout. Met deze functie maken we transparanter wat er in onze producten zitten.

Gebruik filters bij het doen van je aankopen 

In de afgelopen jaren zijn Nederlanders nog meer gaan letten op wat ze eten. Bijvoorbeeld vanuit een overtuiging, zoals het niet eten van dierlijke producten. We helpen nu een handje met het makkelijker vinden van geschikte producten door middel van filters. Zo kan je makkelijk je boodschappen bij elkaar zoeken die passen bij jouw leefstijl. Ook als je een allergie hebt zijn deze filters handig om te gebruiken. Zo weet je direct welke producten geschikt zijn voor jou.

Wat zijn allergenen?

Allergenen zijn stoffen die een allergische reactie oproepen. Door de Europese wetgeving zijn 14 stoffen als allergeen benoemd. Dit zijn: gluten (tarwe, rogge, gerst, haver, spelt, khorasantarwe), schaaldieren, ei, vis, pinda, soja, melk (inclusief lactose), noten (8 soorten), selderij, mosterd, sesam, sulfiet, lupine en weekdieren. Mensen met een voedsel allergie zijn overgevoelig voor één of meer van bovenstaande allergenen. Als ze deze eten kunnen ze een allergische reactie krijgen.

Meer doen voor gezondheid

Boodschappen doen met een allergie. Dat maken we graag wat makkelijker.
Fabrikanten zijn wettelijk verplicht om allergenen op de verpakking te vermelden.
Albert Heijn gaat daarin een stapje verder en vermeldt ook de mogelijke aanwezigheid van sporen van allergenen.

Waarschuwing op het etiket

Indien op een product de waarschuwing 'Kan sporen bevatten van…' staat dan is er een kans op kruisbesmetting met deze allergenen. Deze waarschuwing komt alleen op de verpakking als onze fabrikant kan onderbouwen dat er ook echt een risico is op kruisbesmetting met het vermelde allergeen.

Is een product vrij van gluten of melk, dan zie je dat op de verpakking terug in één of meerdere pictogrammen.

Etiket lezen

Op basis van klantonderzoek ontwikkelde Albert Heijn een etiket voor de eigen merkproducten dat meer transparantie biedt over het product. Hiermee willen we nog transparanter communiceren wat er in onze producten zit. We geven het E-nummer en de naam van het E-nummer aan. Bovendien is het etiket duidelijk te lezen dankzij een groter lettertype dan voorheen.

Meer inzicht in wat je koopt

Steeds meer consumenten zijn bewust bezig met hoeveel suiker zij binnenkrijgen. Ze willen niet alleen minder suiker in producten, maar vragen ook meer inzicht in de samenstelling van de producten. Zo wordt nu naast het totaal aantal gram suiker en zout ook het aantal gram toegevoegd suiker en toegevoegd zout per 100 gram vermeld op het etiket. Daarnaast geeft het etiket aan hoeveel van de dagbehoefte aan bijvoorbeeld suiker, zout en vet een portie van het product bevat.

Suikerwijzer

Let ook op onze suikerwijzer die de hoeveelheid suiker in Zuivel, Ontbijtgranen, Broodvervangers/Tussendoortjes en Frisdranken toont met richtlijnen per categorie. Daarnaast toont de suikerwijzer ook de wijze van zoeten, bijvoorbeeld met suiker of zoetstoffen van natuurlijke oorsprong.

,