Kerstrecepten met zuurkool
Kerstrecepten met zuurkool

Kerstrecepten met zuurkool

Recepten met zuurkool? De lekkerste originele recepten met zuurkool in één overzicht. Voor het stevige kerstdiner, bijvoorbeeld met fazant.

Auberginezuurkoolpastei

Auberginezuurkoolpastei

Ingrediënten

4 personen

2

aubergines

200 g

shiitakes

3 el

traditionele olijfolie

250 g

wijnzuurkool

1 tl

knoflookpoeder

400 g

vers deeg voor pizza en foccacia

1

middelgroot ei

125 ml

zure room

7.5 g

verse dille

Dit heb je nodig

  • springvorm (∅ 24 cm)

  1. Verwarm de oven voor op 175 °C. Snijd de aubergine in blokjes en bestrooi met zout. Laat 15 min. liggen. Snijd ondertussen de shiitakes in plakjes. Verhit de helft van de olie in een koekenpan en fruit de shiitakes 2-3 min.
  2. Giet eventueel overtollig vocht van de aubergines af. Verhit de rest van de olie in een koekenpan en bak de aubergineblokjes 5 min. Spoel ondertussen de zuurkool in een vergiet onder koud stromend water en laat uitlekken. Schep de zuurkool om met de aubergine en shiitakes. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
  3. Kneed de knoflookpoeder door het pizzadeeg. Rol van het deeg op een (bebloemd) vlak uit tot een lap iets groter dan de pasteivorm. Bekleed de vorm ermee en laat het over de rand hangen. Vul de vorm met het zuurkoolmengsel. Vouw het deeg dat over de rand hangt over de vulling.
  4. Rol de rest van het deeg uit tot een lap ter grootte van de vorm en leg deze op de vulling. Druk de randen van het deeg tot een mooie schulprand dicht. Snijd met een mesje kleine inkepingen in de bovenkant van het deeg. Splits het ei en klopt de eierdooier los (eiwit wordt niet gebruikt). Bestrijk de bovenkant van het deeg met de eidooier.
  5. Schuif de vorm in de oven en bak de pastei in 1 uur goudbruin. Laat de pastei uit de oven minstens 15 min. staan, dan kunt u hem beter snijden. Roer ondertussen de zure room om met de dille en breng op smaak met peper en eventueel zout. Schep over elk stuk een eetlepel dilleroom.