bewaar
Kabeljauw met saffraansaus
Kabeljauw met saffraansaus
bewaar

Kabeljauw met saffraansaus

Kerstmis? Wat dacht je van kerstvis? Dit kabeljauwgerecht staat extra mooi op de kersttafel, omdat de aardappelplakjes net schubben lijken.

20 min. bereiden
35 min. oventijd
18waarderingen

Ingrediënten

4 personen

5½ el

ongezouten roomboter

220 g

vastkokende aardappel

1

sjalot

¼ g

saffraan

1 el

heet water

100 ml

droge witte wijn

200 ml

verse slagroom

1 el

milde olijfolie

4

verse kabeljauwhaas

50 g

babyspinazie

Dit heb je nodig

  • dunschiller, keukenmachine of mandoline

  • bakpapier

Kerstmis? Wat dacht je van kerstvis? Dit kabeljauwgerecht staat extra mooi op de kersttafel, omdat de aardappelplakjes net schubben lijken.

Aan de slag

1

Verwarm de oven voor op 160 °C. Smelt 2 el boter (per 4 personen) in een steelpan. Schil de aardappelen en snijd ze in zo dun mogelijke plakjes op de mandoline of met de dunschiller. Leg 10-12 plakjes steeds dakpansgewijs op een met bakpapier beklede bakplaat. Per persoon maak je 1 aardappeldakje in een rechthoekje, op het formaat van een kabeljauwhaasje. Zorg dat de plakjes elkaar overlappen. Bestrijk met gesmolten boter en bestrooi met zout. Bak ca. 35 min. tot goudgeel en knapperig.

2

Snipper ondertussen de sjalot heel fijn. Smelt 1 el boter (per 4 personen) in een steelpan op laag vuur en fruit de sjalot in 2 min. zacht. Verkruimel de saffraan tussen je vingers en meng met het hete water. Voeg de wijn toe aan de sjalot, breng aan de kook en laat 1 min. inkoken. Voeg de saffraan met aanhangend water en de slagroom toe en laat 15 min. zachtjes koken. Breng op smaak met peper en eventueel zout.

3

Verhit 5 min. voor het einde van de oventijd de olie met 1 ½ el boter (per 4 personen) in een koekenpan met antiaanbaklaag. Bak hierin de kabeljauw 4 min. op hoog vuur. Keer halverwege. Haal de aardappelplakjes uit de oven en druk ze aan met een spatel, zodat ze goed aan elkaar plakken. Leg met een spatel op elk stukje vis een aardappeldakje. Houd warm op een warm bord afgedekt met aluminiumfolie. Maak de saus af: roer met een garde de rest van de boter erdoorheen tot een glad, goudgeel geheel.

4

Verdeel de babyspinazie over warme borden. Leg de kabeljauw met aardappeldakje in het midden erop. Besprenkel rondom met de saffraansaus.

wijntipLekker met een glas Rodet Chablis.

achtergrondinfoDe portiegrootte van dit gerecht is bedoeld voor een uitgebreid diner van 5- of 7-gangen.