Vegan kerstmenu 2023
Een volledig vegan kerstmenu op tafel zetten? Wij helpen je graag een handje! Wist je bijvoorbeeld dat je veel kerstklassiekers zoals een carpaccio vegan kunt maken? Wij hebben hier onze lekkerste vegan voor, hoofd, bij en -nagerechten voor je op een rijtje gezet. Ontdek de lekkerste vegan kerstrecepten van Allerhande, en binnen no time zet jij een vegan feestje op tafel. Een kerstmenu samenstellen zonder dierlijke producten was nog nooit zo makkelijk! Toch liever vega? Ontdek ook ons vegetarisch kerstmenu.

Vegan kerstmenu topper
Ingrediënten
4 personen
1 kg
AH Biologisch pompoen
4 tenen
knoflook
5 el
milde olijfolie
1
sinaasappel
50 g
verse gemberwortel
3 el
sojasaus
3 el
balsamicoazijn
1
spitskool
70 g
hazelnoten
125 g
zachte geitenkaas
Dit heb je nodig
bakpapier
pureestamper
- Verwarm de oven voor op 200 °C. Schil en halveer de pompoen. Schep met een lepel de pitten en draderige binnenkant eruit. Snijd de helften in parten en vervolgens in blokjes van 2 cm. Verdeel samen met ¾ van de ongepelde tenen knoflook over een met bakpapier beklede bakplaat. Besprenkel met ⅖ van de olie.
- Boen de sinaasappel schoon, rasp de oranje schil en pers de vrucht uit. Schil en rasp de gember. Rasp de rest van de knoflook. Meng de helft van het sinaasappelsap met de gember, knoflook, de rest van de olie, de sojasaus en balsamicoazijn tot een marinade.
- Snijd de spitskool in de lengte in 4 parten. Leg ze met de kern naar boven op een tweede met bakpapier beklede bakplaat en wrijf de koolparten goed in met ⅔ van de marinade. Rooster de pompoen en de kool erboven in de oven in ca. 30 min. goudbruin, gaar en knapperig aan de randjes. Keer de laatste 10 min. de spitskool om en leg de hazelnoten erbij.
- Haal de pompoen uit de oven. Knijp de tenen knoflook uit. Stamp de pompoenblokjes met de knoflook, geitenkaas, het sinaasappelrasp en de rest van het sap tot een smeuïge puree. Voeg eventueel wat water toe om het nog smeuïger te maken. Breng op smaak met peper en zout.
- Haal de spitskool en hazelnoten uit de oven. Zet de oven uit en verwarm de borden 2 min. voor in de restwarmte van de oven. Hak de noten grof.
- Verdeel de pompoenpuree over het midden van de warme borden. Leg er een part spitskool op. Besprenkel met de rest van de marinade en bestrooi met de hazelnoten.