Amuses
Een amuse vooraf, dat maakt je diner nóg feestelijker. Je kan variëren van vegetarisch tot vis en van vlees tot vegan. Met deze inspiratie maak je een heerlijk klein hapje.
Amuse maken
- Klop met een garde de roomkaas met de mayonaise, ketchup, whisky en worcestershiresaus los en breng op smaak met de tabasco en eventueel zout.
- Snijd de peterselie grof en scheur de blaadjes sla in stukken. Boen de citroen schoon en rasp de gele schil van de vrucht.
- Leg de lepelvormige amuselepels op een schaal. Verdeel de sla en de cocktailsaus erover en leg er een garnaal op. Bestrooi met de peterselie en het citroenrasp.
Wat zijn amuses?
Amuses zijn kleine hapjes die voorafgaand aan een diner of tussen de gangen door geserveerd worden. De bedoeling van een amuse is dat het je eetlust opwekt. Omdat een amuse zo klein is, wil je dat-ie barst van smaak. Denk aan een soep van gepofte knoflook die je in kleine glaasjes serveert, spiesjes van gamba’s of een amuselepel met doperwtenmousse en makreel. Kom niet in de verleiding om de porties te groot te maken: het gaat erom dat je even iets laat proeven en daarna begint, of verdergaat, met het diner.
Hoe kun je variëren met amuses?
Variëren met amuses kan heel gemakkelijk. Van vegetarisch tot vis en van vlees tot vegan: opties genoeg. Je kunt ook variëren in vorm, want amuses kun je op allerlei verschillende manieren serveren. Zoals in een glaasje, op een lepel of op kleine schoteltjes.
Amuses: hoe bewaren?
Amuses kun je afhankelijk van de ingrediënten en bereiding bewaren in een luchtdicht bakje in de koelkast. Maar let op: amuses zijn gerechtjes die al af zijn, waardoor ze lastig goed te houden zijn; je kunt er dus beter niet meer maken dan je serveert. Blijven er toch amuses over? Bewaar ze dan tot maximaal 2 dagen in de koelkast. Zit er rauwe vis, rauw vlees of rauw ei in je amuse? Dan kun je wat overblijft beter niet bewaren – zeker niet als het al op kamertemperatuur is geweest.
Direct aan de slag
Meer kleine gerechtjes
Voor de kids
Meer voorgerechten