Of je nou gaat voor drie, vier of misschien wel vijf gangen dit jaar: een kerstmenu is keuzes maken. Lastige keuzes, want er is zó veel lekkers. Wat is tijdtechnisch haalbaar en welke gerechten passen goed bij elkaar? Allerhande helpt je een eind op weg met deze vijf kerstmenu’s. Voor wie weinig tijd heeft én voor wie rekening wil houden met de kinderen: deze menu’s zijn een inspiratie voor iedereen.

De 5 menu’s

1. Kerst voor weinig
Dat kerst helemaal niet duur hoeft te zijn, bewijst dit budgetmenu maar weer eens. Een feestelijke rollade, gevuld met pruimen en spek, maak je al voor 1,55 euro per persoon. Soep, als voorgerecht bijvoorbeeld, is altijd een goede keuze bij een beperkt budget. En met wat creativiteit én de hulp van dit menu, staat die alledaagse aardappel ineens te stralen op de kersttafel. Een gezellige kerst, voor weinig.

2. Snelle kerst
Heb je deze kerst geen tijd (of zin) om uren in de keuken te staan, maar wil je wel een feestelijk menu op tafel zetten? Geen probleem. Met deze snelle kerstrecepten van Allerhande serveer je jouw kerstdiner in een handomdraai. Zeker als je het een en ander voorbereidt, want de meeste gerechten zijn (groten)deels vooraf te maken. Zo sta je op de dag zelf nog maar een kwartiertje in de keuken. Wel zo gezellig!

3. Kerst met kids
Het kerstdiner is pas echt geslaagd als ook de kleintjes het naar hun zin hebben. Serveer daarom eetbare kerstbomen met ragout en ga voor een friszoet bijgerecht zoals worteltjes in jus d’orange. Laat de kleinste koks ook zeker een handje helpen in de keuken. Maak samen bijvoorbeeld een knaller van een dessert, zoals de bananencheesecake met zoute karamelpopcorn. Deze kun je twee dagen van tevoren al maken, dus tijd zat om er samen een echte eyecatcher van te maken.

4. Kerst zonder vlees/vis
Ga voor een kerst zonder vlees of vis. Omdat je normaal ook al (liever) geen vlees of vis eet, of gewoon omdat het minstens net zo lekker en feestelijk is. Dit menu helpt je alvast op weg met een heerlijke huzarensalade met dille, de risotto-notenpasteitjes en de prei-doperwtensalade, alledrie (grotendeels) van tevoren te maken. Handig én lekker geen vlees/vis.

5. Kerstklassiekers
Er zijn van die gerechten waarbij je spontaan ‘Jingle Bells’ gaat zingen. De Hollandse garnalencocktail is er zo een, net als chocolademousse trouwens. Vertrouwde smaken + goede herinneringen = succes gegarandeerd. Heerlijk dus, zo’n menu vol klassiekers. Met genoeg ruimte om te variëren. Serveer de garnalencocktail eens in een tomaat bijvoorbeeld of vervang de garnalen door rivierkreeftjes.

Lees meer

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.