Has­sel­back­pom­poen met si­naas­ap­pel, quinoa en aard­ap­pel­kaan­tjes

Dit is pompoen op z'n allermooist. Lekker als hoofdgerecht, maar ook goed te combineren met eendenborst of garnalen.

(1)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
bijgerecht Dit is pompoen op z'n allermooist. Lekker als hoofdgerecht, maar ook goed te combineren met eendenborst of garnalen. 4 personen
4 1

Ingrediënten

4 personen

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Keukenspullen
  • bakpapier
  • grillpan

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Halveer de pompoen in de lengte en verwijder de zaden en draderige binnenkant. Schil beide helften met een dunschiller en leg met de snijkant naar beneden op een snijplank. Snijd met een mes in de breedte in plakjes van 4 mm, maar laat ze aan de onderkant aan elkaar zitten. Leg de helften met de snijkant naar beneden op een met bakpapier beklede bakplaat, bestrijk met ⅓ van de zonnebloemolie en bestrooi met zeezout. Rooster 50 min. in het midden van de oven.
  2. Verwarm ondertussen de stroop met de boter. Neem de pompoen na 20 min. uit de oven en bestrijk rondom met het stroopmengsel. Bak nog ca. 30 min. in het midden van de oven en bestrijk elke 10 min. met het stroopmengsel.
  3. Maak ondertussen de quinoa. Verhit de helft van de olijfolie in een pan en fruit de sjalot, knoflook en tijm. Voeg de quinoa toe en schep om. Voeg de bouillon toe en kook de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
  4. Maak de aardappelkaantjes. Schil de aardappelen en snijd in blokjes van een ½ cm (brunoise). Spoel ze af in een vergiet en dep droog. Verhit de rest van de zonnebloemolie in een koekenpan en bak de aardappelkaantjes goudbruin en krokant. Laat uitlekken op keukenpapier.
  5. Schil de sinaasappels, snijd de vruchten in plakken en rasp de gele schil van de citroen. Snijd de slakropjes elk in 6 parten en bestrijk de snijkanten met de rest van de olijfolie. Verhit de grillpan zonder olie of boter en gril de sla 2 min. op de snijkanten.
  6. Leg de pompoenhelften op een grote schaal. Verdeel de quinoa, sla en de sinaasappel om de pompoen heen en bestrooi met het citroenrasp, de aardappelkaantjes en bieslook.

combinatietip:

Eendenborst en gebakken garnalen zijn er heerlijk bij! Bak 2 eendenborsten (op kamertemperatuur) op de vetkant ca. 7 min. in een koekenpan zonder olie of boter. Bestrooi de vleeskant met peper en zout en bak de vleeskant 4 min. Neem uit de pan en laat 5 min. rusten. Snijd in plakjes en serveer bij de pompoen.

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 430 kcal
  • eiwit 7 g
  • koolhydraten 37 g
  • vet 27 g
    waarvan verzadigd 6 g
  • natrium 680 mg
  • vezels 6 g
Tags
Ook te zien in

Hasselbackpompoen met sinaasappel, quinoa en aardappelkaantjes

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Has­sel­back­pom­poen met si­naas­ap­pel, quinoa en aard­ap­pel­kaan­tjes

1
1
  • 1 flespompoen

Verwarm de oven voor op 200 °C. Halveer de pompoen in de lengte en verwijder de zaden en draderige binnenkant.

2
2

Schil beide helften met een dunschiller en leg met de snijkant naar beneden op een snijplank.

3
3

Snijd met een mes in de breedte in plakjes van 4 mm, maar laat ze aan de onderkant aan elkaar zitten.

4
4
  • 1 el zonnebloemolie
  • 1 tl zeezout

Leg de helften met de snijkant naar beneden op een met bakpapier beklede bakplaat, bestrijk met de zonnebloemolie en bestrooi met zeezout.

5
5

Rooster 50 min. in het midden van de oven.

6
6
  • 1 el keukenstroop
  • 25 g boter

Verwarm ondertussen de stroop met de boter. Neem de pompoen na 20 min. uit de oven en bestrijk rondom met het stroopmengsel.

7
7

Bak nog ca. 30 min. in het midden van de oven en bestrijk elke 10 min. met het stroopmengsel.

8
8
  • 1 el olijfolie
  • ½ sjalot
  • 1 kleine teen knoflook
  • 1 takje tijm
  • 100 g quinoa

Maak ondertussen de quinoa. Verhit de olijfolie in een pan en fruit de sjalot, knoflook en tijm. Voeg de quinoa toe en schep om.

9
9
  • 250 ml groentebouillon

Voeg de bouillon toe en kook de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar. Breng op smaak met peper en eventueel zout.

10
10
  • 2 grote vastkokende aardappelen

Maak de aardappelkaantjes. Schil de aardappelen en snijd in blokjes van een ½ cm (brunoise). Spoel ze af in een vergiet en dep droog.

11
11
  • 2 el zonnebloemolie

Verhit de rest van de zonnebloemolie in een koekenpan en bak de aardappelkaantjes goudbruin en krokant. Laat uitlekken op keukenpapier.

12
12
  • 2 sinaasappels
  • 1 citroen

Schil de sinaasappels, snijd de vruchten in plakken en rasp de gele schil van de citroen.

13
13
  • 2 kropjes babyromainesla
  • 1 el olijfolie

Snijd de slakropjes elk in 6 parten en bestrijk de snijkanten met de rest van de olijfolie.

14
14

Verhit de grillpan zonder olie of boter en gril de sla 2 min. op de snijkanten.

15
15

Leg de pompoenhelften op een grote schaal.

16
16
  • 5 g bieslook

Snijd de bieslook fijn. Verdeel de quinoa, sla en de sinaasappel om de pompoen heen en bestrooi met het citroenrasp, de aardappelkaantjes en bieslook.

combinatietip:

Eendenborst en gebakken garnalen zijn er heerlijk bij! Bak 2 eendenborsten (op kamertemperatuur) op de vetkant ca. 7 min. in een koekenpan zonder olie of boter. Bestrooi de vleeskant met peper en zout en bak de vleeskant 4 min. Neem uit de pan en laat 5 min. rusten. Snijd in plakjes en serveer bij de pompoen.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.