bewaar
In de oven gebakken witlof
In de oven gebakken witlof
bewaar

In de oven gebakken witlof

Voordat-ie in de oven gaat, gaar je de witlof in sinaasappelsap met laurier, kruidnagels, kaneel en kardemom.

40 min. bereiden
20 min. oventijd
25 min. wachten
119waarderingen

Ingrediënten

4 personen

1

sjalot

15 g

ongezouten roomboter

3

gedroogde laurierblaadjes

3

kruidnagels

1

kaneelstokje

3

kardemompeulen

300 ml

vers sinaasappelsap

1 tl

kristalsuiker

4

stronken witlof

300 ml

groentebouillon van tablet

8 plakjes

ontbijtspek

4 takjes

verse tijm

2 el

traditionele olijfolie

Dit heb je nodig

  • bakpapier

  • cocktailprikkers

Voordat-ie in de oven gaat, gaar je de witlof in sinaasappelsap met laurier, kruidnagels, kaneel en kardemom.

Aan de slag

1

Snipper de sjalot. Verwarm een grote pan op middelhoog vuur. Smelt boter in de pan, voeg sjalot, laurierblaadjes, kruidnagels, kaneel en kardemom toe. Draai het vuur omlaag, doe de deksel op de pan en laat 5 min. zachtjes bakken of tot de sjalot zacht is. Schep af en toe om. Giet het sinaasappelsap erbij, draai het vuur omhoog en laat het sap bijna helemaal verdampen. Voeg suiker en witlof toe en giet de bouillon erbij.

2

Dek de pan af met een cirkel bakpapier en de deksel. Laat op een zacht vuur 25 min. pruttelen of tot het witlof gaar is en zacht van binnen. Neem het witlof voorzichtig uit de pan. Bewaar het kookvocht. Leg de plakjes ontbijtspek met 2 tegelijk op een snijplank en rek de plakjes voorzichtig uit door er met de zijkant van een mes overheen te wrijven. Leg een takje tijm dwars over de 2 plakjes ontbijtspek en leg er een gekookt witlofstronkje bovenop. Wikkel het spek om het witlof en zet vast met cocktailprikkers.

3

Verwarm de oven voor op 180 ºC. Verhit een ovenvaste pan op middelhoog vuur. Doe een scheut olie in de pan en daarna het witlof gewikkeld in spek. Braad even aan zodat het spek begint te bruinen. Draai de witlofstronkjes om en giet 1/6 oranje kookvocht in de pan. Zet de pan in de oven en bak het witlof 20 min. of tot het witlof goudbruin, knapperig en het geheel verwarmd is. Verwijder de cocktailprikkers voor het serveren. Serveer het witlof met wat vocht uit de pan eroverheen.