Kerstsushi met zalm en avocado

Sushi als pronkstuk op de kersttafel: zachte sushirijst met zalm en avocado. Gecombineerd met zeewiersalade, Kewpie-mayonaise, knapperige wasabibollen en smaakparels. Indrukwekkend!

345 kcal

(Voedingswaarden)

1 uur bereiden / 25 min. wachten

12 ingrediënten


Aan de slag


  1. Kook de sushirijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verwarm ondertussen de azijn, suiker en eventueel zout in een kleine steelpan en roer tot het zout en de suiker zijn opgelost. Laat afkoelen tot gebruik. Besprenkel de rijst met het azijnmengsel en het sesamzaad, roer door met een houten lepel en schep op een platte schaal. Laat minimaal 25 min. afkoelen tot kamertemperatuur.

  2. Verwijder ondertussen de uiteinden van de snoepkomkommers en snijd de komkommers in de lengte in kwarten.

  3. Wikkel het sushimatje in vershoudfolie. Leg er een norivel op, met de doffe kant naar boven. Hou aan de bovenkant een rand van 2 cm vrij. Leg 2 komkommerstukjes in de breedte op de rijst.

  4. Rol met behulp van het sushimatje het norivel over de rijst en rol strak op. Bestrijk de bovenste rand met je vinger met wat water en plak de rol dicht. Maak zo nog de andere rollen. Snijd elke sushirol in 8 gelijke stukken. Verdeel de rest van de rijst over de serveerschaal.

  5. Snijd 300 g sushizalm in de breedte in dunne plakjes en verdeel over de rijst.

  6. Schep het vruchtvlees van de avocado’s uit de schillen. Snijd in de lengte in flinterdunne plakjes. Duw nu de plakjes in de lengterichting iets van elkaar zodat een lange slinger ontstaat. Zorg ervoor dat de plakjes blijven overlappen. Rol de slinger op, zodat er een avocadoroos ontstaat. Leg de roos in het midden van de rijst op de schaal.

  7. Leg de sushirolletjes in een krans om de avocadoroos en verdeel de zeewiersalade ertussen.

  8. Snijd de rest van de sushizalm in de lengte in 8 reepjes, rol op tot roosjes en verdeel over de sushirolletjes. Spuit toefjes mayonaise tussen de roosjes.

  9. Hak de wasabibollen grof en bestrooi de sushitrifle ermee. Verdeel de smaakparels over de zalm en serveer direct.

  • combinatietipLekker met extra sojasaus.
  • bereidingstipMaak stap 1 van dit recept 1 dag van tevoren. Bewaar in een hersluitbare bak in de koelkast. Laat 10 min. voor de bereiding op kamertemperatuur komen.
  • vegantipVervang de zalm door 300 g plantaardige gerookte zalm (AH Terra). Vervang de Kewpie mayonaise door plantaardige mayo.
  • wijntipWit, fris en droog: Blind River Sauvignon Blanc 75 cl.
  • algemeenMeer weten over kooktechnieken?

Kerstsushi met zalm en avocado

Sushi als pronkstuk op de kersttafel: zachte sushirijst met zalm en avocado. Gecombineerd met zeewiersalade, Kewpie-mayonaise, knapperige wasabibollen en smaakparels. Indrukwekkend!

Lekker van Albert Heijn: /allerhande

logo

Dit heb je nodig