8 tips van onze FoodFirst leefstijlcoaches

Je wilt graag gezonder gaan leven. Maar waar begin je en hoe houd je het vol? Dat is nu heel simpel. Met de AH FoodFirst Leefstijlcoach app. Deze gratis app helpt je om stap voor stap. In deze app nemen onze coaches je mee met challenges vol handige tips en recepten op het gebied van eten, bewegen, slapen en ontspannen. We stellen ze graag even aan je voor en ze delen al een aantal handige tips met je.

Huisarts Tamara de Weijer

Huisarts Tamara ziet het bewijs iedere dag in haar praktijk: je kunt je zoveel beter voelen door iets gezonder te leven. Stap voor stap helpt ze jou ook om vaker te ontspannen, beter te slapen, meer te bewegen en gezonder te eten. Hoe belangrijk groenten daarbij zijn, vertelt ze hieronder.

Tip 1. Groenten versterken het immuunsysteem

Je lijf is blij met de vitamines, mineralen én fytonutriënten in groenten. Fytonutriënten zijn stofjes die groenten kleur, geur en smaak geven. Ze zijn belangrijk voor het immuunsysteem van de plant zelf, zodat deze zich kan verweren tegen insecten. Maar het lijkt erop dat ze ook iets goed doen voor het immuunsysteem van mensen. Om zo veel mogelijk verschillende fytonutriënten binnen te krijgen, is het slim om af te wisselen met soorten én kleuren groenten; eet de regenboog!

Tip 2. Groenten zijn mood food!

Als het je lukt om meer groenten te eten, bestaat de kans dat je er vrolijker van wordt. Er komt namelijk steeds meer bewijs voor het effect van ‘mood food': eten waar je mentaal van opkikkert. Vooral groenten in alle soorten en kleuren, fruit en vis kunnen je mood een boost geven. Meer weten over de voordelen van groente eten? Download de FoodFirst Leefstijlcoach app.

Diëtist Steffi Haazen

Gezond(er) eten is een proces, dat weet diëtist Steffi Haazen als geen ander. Met slimme tips en trucs verleidt ze grote en kleine mensen om nieuwe, gezonde smaken te proberen. En vooral: om er samen van te genieten. Haar lekkerste en slimste tips deelt ze hieronder.

Tip 3: Varieer beleg

Waarom zou je altijd kaas op je brood doen? Er zoveel meer mogelijk! Kies – heel simpel – eens een andere soort kaas, maar denk ook aan zalm, makreel, tonijnsalade, roerei, plakjes gekookt ei en hummus. Blaadjes sla of rucola houden de boterham extra fris. Tip: snij het brood eens schuin door, zo ziet die boterham er ineens heel anders uit!

Tip 4: Verras je kind

Een lief briefje in de broodtrommel, een sticker, een volkoren pannenkoek, wat nootjes of een dadel: af en toe een kleine verrassing in de broodtrommel maakt de lunchpauze extra bijzonder! Meer tips om jouw kind gezonder te laten eten? Download de FoodFirst Leefstijlcoach app.

Beweegcoach Han der Hair

Beweegcoach Han de Hair weet exact welke positieve effecten bewegen heeft. Hij geeft je de tools die helpen om lekker(der) in je vel te zitten. Meedoen is makkelijk en nog leuk ook!

Tip 5. Zo lukt het wel!

Heb jij je al zo vaak voorgenomen om meer te bewegen maar komt het er toch steeds niet van? Plan je beweegmomenten dan van tevoren in. Kies een vast tijdstip, en schrijf dat op in je (digitale) agenda of kalender. Behandel deze afspraken met jezelf precies zoals die met andere mensen; ze staan zwart op wit, dus jij houdt je eraan.

Tip 6. Het slankste recept

Het beste advies om af te vallen? Combineer meer bewegen met anders eten. Anders eten heeft sneller effect op je gewicht dan meer bewegen. Al was het maar omdat het minder tijd kost om een gevulde koek te laten staan dan om wandelend of rennend 300 calorieën te verbranden. Maak je maaltijden met pure en onbewerkte producten, en eet weinig of geen tussendoortjes. Als je je leefgewoontes blijvend verandert, blijf je ook na het afvallen op het juiste gewicht. Meer tips? Download de FoodFirst Leefstijlcoach app.

Slaapcoach Merijn van de Laar

Slapen en voeding hebben veel met elkaar te maken. Van welk eten of drinken blijf je klaarwakker en welke voeding sust je juist in slaap? Hij deelt een aantal tips met je.

Tip 7. Neem geen slaapmutsje

Van te veel alcohol slaap je slechter in plaats van beter. Je blijft hangen in je lichte slaap en belandt niet in de verkwikkende, diepe slaap. Beperk je tot maximaal een glaasje bij het eten of vroeg in de avond. Het best slaap je zonder alcohol – en dat is nog veel gezonder ook.

Tip 8. Stop op tijd met koffie en thee

Cafeïne en theïne remmen de slaap. Het kan acht tot twaalf uur duren voordat ze uit je lichaam zijn verdwenen. Bij de één gaat dat sneller dan bij de ander. Ook is niet iedereen even gevoelig voor hun slaap verstorende effecten. Maar als je slecht slaapt, kan het helpen als je na de lunch stopt met koffie of thee. Cafeïne zit trouwens ook in cola, energiedrankjes en chocolade. En ijsthee bevat theïne. Meer tips over slapen en ontspannen? Download de FoodFirst Leefstijlcoach app.

Meer lezen

Dry january

Dry January 2022: 5 handige tips

Het nieuwe jaar betekent voor veel mensen ook een nieuwe start. Een mooi moment om te beginnen met goede voornemens zoals stoppen met roken of minder alcohol drinken. We delen een aantal tips met je!

Lees de 5 handige tips
Goede voornemens

Top 5 goede voornemens voor 2022

Als het einde van het jaar in zicht is, kijken veel mensen even terug op het oude jaar. Wat ging er goed en wat kan misschien beter. Wij delen de top-5 van de meest populaire goede voornemens.

Lees de top 5
Foodfirst telefoon

5 tips om de FoodFirst app te downloaden

De FoodFirst leefstijlcoach is een handige app die je helpt om stap voor stap beter te gaan eten, meer te bewegen, goed te ontspannen en lekker te slapen. 5 redenen om de app te downloaden!

Lees de 5 redenen