Overgang? 4 redenen om geen alcohol te drinken

Ontwijnen is voor iedereen een goed idee. En voor vrouwen in de overgang helemaal. Alcohol maakt overgangsklachten namelijk vaak juist erger. Waarom het beter is om ‘nee’ te zeggen tegen een glas wijn, bier of cocktail? Huisarts Tamara de Weijer zet 4 belangrijke redenen op een rij.

1. Meer kans op opvliegers en nachtzweten 

Ook kun je, door het vaatverwijdende effect van alcohol, soms hartkloppingen krijgen.

2. Minder lekker slapen 

Slaap je minder goed door de overgang? De verleiding kan groot zijn om dan een slaapmutsje te nemen. Zo slaap je in elk geval goed in. Toch? Mis! Echt goed slapen doe je namelijk niet; op een hersenscan zie je hersengolven die eerder bij verdoving horen. Als je alcohol hebt gedronken, slaap je lichter en word je ook vaker wakker. Ook al maak je genoeg uren, je profiteert niet van de goede effecten van slaap. Terwijl je die in de overgang juist zo hard nodig hebt!

3. Flink wat ‘loze’ calorieën  

Aangezien je door de overgang sowieso makkelijk kilo’s aankomt, is het slim om alcohol te laten staan. Het drinken van alcohol zorgt er ook voor dat je eetlust toeneemt én dat je een beetje ontremd raakt. Gevolg: je bestelt met gemak een portie bitterballen.

4. Meer kans op verschillende soorten kanker 

Vooral het effect op borstkanker wordt er groter door, iets dat veel vrouwen zich niet realiseren.

Het kan dus goed zijn dat je minder last hebt van overgangsklachten als je alcohol een tijdje laat staan. Probeer het eens uit en ontdek wat het met je doet. De gratis Mijn Leefstijlcoach app kan je daarbij helpen met de challenge ‘Lekker fris; alcoholpauze’.

Heb je nog vragen?

Bel dan met de gratis drogisterijlijn van Albert Heijn Leefstijl: 0800-4040017. We zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Heb je een vraag over een geneesmiddel? Wacht nog even met het kopen of gebruiken ervan totdat je vragen beantwoord zijn.

Meer doen?

Lekkerder in je vel

We helpen je graag op weg om op een makkelijke manier gezondere keuzes te maken. Goed eten, bewegen, ontspannen en slapen: het kan enorm helpen om je fitter te voelen.

Ontdek wat jij kan doen

Download Mijn Leefstijlcoach

Wil jij gezonder eten, meer bewegen, beter slapen of vaker ontspannen? Het lukt je met de gratis Mijn Leefstijlcoach app van Albert Heijn. Kies een challenge die bij jou past en begin vandaag nog!

Download de gratis app