Door gezonder te leven, kan je je weerstand stap voor stap sterker maken. Zo heb je minder kans om ziek te worden door een bacterie of virus. En word je toch ziek, dan kan je met een betere weerstand sneller herstellen. Hoe je daarvoor zorgt? Deze 8 tips van huisarts Tamara helpen.
1. Ga voor een verse mix
Eet zo vers en puur natuur mogelijk. Zo krijg je veel vitamines en mineralen binnen. Ook is het belangrijk dat je veel verschillende dingen eet. In elke groente- en fruitsoort, granen, zuivel, vis, vlees en noten zitten weer andere goede voedingsstoffen. Juist die mix is goed voor je weerstand.
2. Tank vaker even bij
Lage weerstand? Stress kan een belangrijke reden zijn, zeker als je dit een langere tijd voelt. Voor een sterke weerstand is het dus belangrijk dat je genoeg ontspant. Neem bijvoorbeeld vaker een korte pauze van 2 minuten en ga even iets heel anders doen. Zo zorg je ervoor dat stress zich niet ongemerkt opstapelt. Heb je al lang veel last van stress? Start in de gratis Mijn Leefstijlcoach app de challenge ‘Bijtanken tegen burn-out’; die helpt je om beter te relaxen.
3. Slaap je sterk
Terwijl jij heerlijk ligt te slapen, werkt je lichaam hard aan onder andere je weerstand. Vandaar dat je meer kans hebt om ziek te worden als je te weinig of slecht slaapt. Neem je nachtrust daarom serieus!
4. Zit minder, beweeg meer
Lichaamsbeweging is gezond voor je hele lichaam, en dus ook voor je immuunsysteem. Het verbetert je doorbloeding, het versterkt je spieren (ook je hart en ademhalingsspieren) en het vermindert stress. Probeer elke dag zoveel mogelijk te bewegen: zet 10.000 stappen of zorg voor minstens een half uur beweging per dag. Ook belangrijk: niet te lang zitten. Sta zo vaak mogelijk even op uit je stoel en loop een rondje
5. Wees lief voor je darmen
In je darmen leeft het ‘darmmicrobioom’: bacteriën die je weerstand kunnen ondersteunen. Tenminste, als er in je darmen een goede mix aan bacteriën zit. Daar kan je zelf veel aan doen. Veel vezels eten is belangrijk, omdat de goede bacteriën deze als voeding gebruiken. Neem ruime porties groente, fruit, noten en peulvruchten. Goed om te weten: in gefermenteerde producten zitten extra veel gunstige bacteriën. Voorbeelden zijn yoghurt, zuurkool, kimchi, kombucha en tempeh.
6. Val (eventueel) af
Heb je overgewicht en zitten de extra kilo’s vooral rond je buik? Als je wat afvalt, kan je weerstand versterken. Buikvet zorgt namelijk voor zogenaamde ‘laaggradige’ ontstekingen in je lichaam. Daar voel je niks van, maar ze verzwakken je weerstand. Let op: afvallen met een crashdieet werkt averechts. Alle bovenstaande tips helpen je om op een gezonde manier af te vallen, in een rustig tempo. Goed om te weten: ook als je geen verschil ziet op de weegschaal, kan gezonder leven ervoor zorgen dat je van binnen wél gezonder wordt. Denk aan je bloeddruk, cholesterolgehalte, bloedsuiker én je weerstand!
7. Stop met roken en ga voor alcoholvrij
Het is een open deur, maar toch: voor je gezondheid - en daarmee ook voor je weerstand - is roken ronduit slecht. Probeer te stoppen met roken en zoek er eventueel professionele hulp bij. Ook is het goed om zo min mogelijk (liefst: geen) alcohol te drinken. Net als sigaretten, is alcohol gif. Stop je daarmee, dan doe je je lichaam een groot plezier.
Waar begin jij mee?
Je weerstand versterken doe je niet van de ene op de andere dag. Het gaat stap voor stap, en alle beetjes helpen! Kies uit bovenstaande tips degene die jou het meest aanspreekt. En daarna? Dan zet je gewoon de volgende stap. En nog een… Óp naar een sterkere weerstand, succes!