Couscous is tegenwoordig op bijna elke menukaart te vinden. Het is een alternatief voor de Oer-Hollandse aardappel en je kunt bijna elke groente, vlees of vis toevoegen aan de bolletjes minipasta, want dat zijn het. Weer wat geleerd.

Bulgur, couscous, quinoa: wat is wat?
Couscous is het griesmeel van harde tarwe of gierst  en heeft een zachte smaak. Couscous maken is supermakkelijk: je laat de bolletjes kort (1 minuut) koken of wellen in water. Als al het water is opgenomen, gooi je er een scheut olijfolie overheen en daarna alle groenten en andere ingrediënten die je lekker vindt.  Mais bijvoorbeeld, voor in de bloemkoolcouscous. Of leg je gegrilde scholfilet op een couscous venkelsalade.

Bulgur
Het verschil tussen bulgur en couscous is dat de tarwe van bulgur eerst wordt gestoomd, daarna gedroogd en vervolgens grof gemalen. Bulgurkorrels zijn dus groter dan couscouskorrels en hebben een iets andere bereidwijze (kort koken in klein beetje water). Bulgur bevat gluten, net als couscous. Weet je wat lekker is? Bulgur met druiven en pijnboompitten. Of met garnalen. Jum.

Spelt
Spelt is een eiwitrijke graansoort en bevat veel vitaminen én gluten. Daarnaast zitten er in spelt zes van de acht essentiële aminozuren die ervoor zorgen dat in het lichaam hormonen worden geproduceerd die onmisbaar zijn om je gelukkig en blij te voelen. Kijk, da’s handig. Je eet spelt net als rijst (speltcouscous met kruiden en granaatappel), of fijn gemalen, net als tarwemeel (daar maak je bijvoorbeeld banaanmuffins mee, of brood).

Quinoa
Quinoa is eigenlijk de vreemde eend in deze bijt, en wel hierom: 1. Quinoa bevat géén gluten en 2. Quinoa bevat geen granen. Het is een zogenaamd pseudograan, want het zijn eigenlijk zaadjes. Quinoa kun je zowel in koude als in warme gerechten gebruiken en ook als ontbijt of avondeten.. Quinoasalade met venkel en appel bijvoorbeeld, kan altijd, net als roerbak van quinoa, asperges en zalm.

Boekweit
De vruchtjes van de plant boekweit lijken op graankorrels en worden ook op die manier verwerkt in voedingsmiddelen. Boekweit is te verkrijgen als korrel, maar ook als meel. Van de korrels kun je zelf granola maken bijvoorbeeld en van het meel maak je perfecte pannenkoekjes met blauwe bessen. Boekweit bevat geen gluten en is rijk aan koolhydraten, vezels, vitamine B1 en B6, en verschillende mineralen, zoals magnesium.

Lees meer

Couscous (284)

sorteer op
recept Bloem­kool­cous­cous met ma­ïs

Bloem­kool­cous­cous met ma­ïs

15 min.
(73)
recept Cous­cous met ge­hakt­saus en wit­te kaas

Cous­cous met ge­hakt­saus en wit­te kaas

20 min.
(87)
recept Cous­cous met sho­ar­ma

Cous­cous met sho­ar­ma

20 min.
(79)
recept Pa­pri­ka ge­vuld met cous­cous

Pa­pri­ka ge­vuld met cous­cous

35 min.
(66)
recept Lams­ko­te­le­tjes met cous­cous

Lams­ko­te­le­tjes met cous­cous

25 min.
(22)
recept Cous­cous met groe­ne groen­ten

Cous­cous met groe­ne groen­ten

20 min.
(91)
recept Cous­cous van de fa­kir

Cous­cous van de fa­kir

20 min.
(417)
recept Ge­roos­ter­de kip met krui­den en cous­cous

Ge­roos­ter­de kip met krui­den en cous­cous

1 u. 40 min.
(71)
recept Cous­cous met kal­koen en tut­ti frut­ti

Cous­cous met kal­koen en tut­ti frut­ti

20 min.
(33)
recept Pro­ven­çaal­se kip met cous­cous

Pro­ven­çaal­se kip met cous­cous

1 u. 25 min.
(41)
recept Cous­cous met worst­jes

Cous­cous met worst­jes

35 min.
(264)
recept Cous­cous met kip­ke­bab

Cous­cous met kip­ke­bab

20 min.
(195)
recept Cous­cous met bloem­kool, tui­n­erw­ten en spek­jes

Cous­cous met bloem­kool, tui­n­erw­ten en spek­jes

15 min.
(152)
recept Sho­ar­ma­reep­jes met cous­cous

Sho­ar­ma­reep­jes met cous­cous

20 min.
(100)
recept Ge­ma­ri­neer­de au­ber­gi­ne met cous­cous en gei­ten­kaas

Ge­ma­ri­neer­de au­ber­gi­ne met cous­cous en gei­ten­kaas

15 min.
(309)
recept Cous­cous met kip­bur­gers

Cous­cous met kip­bur­gers

15 min.
(41)
recept Cous­cous met gar­na­len

Cous­cous met gar­na­len

30 min.
(91)
recept Cous­cous met ge­roos­ter­de len­te­groen­ten

Cous­cous met ge­roos­ter­de len­te­groen­ten

45 min.
(101)
recept Cous­cous met kik­ker­erw­ten en ge­vul­de to­ma­ten

Cous­cous met kik­ker­erw­ten en ge­vul­de to­ma­ten

20 min.
(58)
recept Lams­worst­jes met sal­sa ver­de en groe­ne cous­cous

Lams­worst­jes met sal­sa ver­de en groe­ne cous­cous

30 min.
(68)
recept Cour­get­te met cous­cous en run­der­worst

Cour­get­te met cous­cous en run­der­worst

15 min.
(15)
recept Cous­cous met fala­fel en ko­ri­an­der­pes­to

Cous­cous met fa­la­fel en ko­ri­an­der­pes­to

30 min.
(121)
recept Mi­ni­pa­pri­ka's ge­vuld met cous­cous

Mi­ni­pa­pri­ka's ge­vuld met cous­cous

15 min.
(22)
recept Sho­ar­ma met spits­kool en cous­cous

Sho­ar­ma met spits­kool en cous­cous

15 min.
(109)
toon meer resultaten

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.