Granen

Granen

Freekeh uit het Midden-Oosten, Italiaanse farro, incagranen of toch speltcouscous? Uit alle hoeken van de wereld komen bijzondere granen om lekker mee te koken. Heel voedzaam, boordevol vitaminen en mineralen en vaak een bron van vezels.

Diverse grassen
Graan is de verzamelnaam voor het zaad van diverse grassen. Bekende voorbeelden zijn rijst, tarwe, spelt en haver. Van die granen worden overal ter wereld producten gemaakt, zoals meel, pasta, bulgur, freekeh en couscous.

Bron van vezels
Granen en graanproducten bevatten koolhydraten, eiwitten, vitaminen en mineralen. Zeker de volkorenvarianten zijn een bron van vezels. Voedzaam en fijn voor je spijsvertering. Lang zo gek dus niet, die granen.

Heerlijke gerechten met graan zijn bijvoorbeeld speltcouscous met verse kruiden en granaatappel en een freekehfrittata met bietjes en makreel. Probeer maar eens!

Gepofte-granenblokjes

Gepofte-granenblokjes

  1. Verwarm de honing in een steelpan op laag vuur tot deze kookt. Laat 2 min. doorkoken en haal van het vuur. Meng direct met een spatel de pindakaas en een snu‡fje zout erdoor. Meng de gepofte rijst en gepofte-durumtarwe erdoor.
  2. Bekleed de bakvorm zo met bakpapier dat er ca. 2 cm boven de randen uitsteekt. Handel nu snel. Stort het mengsel in de bakvorm, druk goed plat met een lepel en zet 30 min. in de koelkast om hard te laten worden.
  3. Haal met behulp van het bakpapier uit de vorm en snijd met een scherp mes in gelijke stukken.