bewaar
Picanha van de BBQ met salsa criolla en quinoa
Picanha van de BBQ met salsa criolla en quinoa
bewaar

Picanha van de BBQ met salsa criolla en quinoa

Picanha is een populair stuk rundvlees in Zuid-Amerika. Het smaakvolle vlees komt van het stuk boven de staart. Daar worden niet veel spieren gebruikt, wat het heel mals maakt. Kenmerkend is de flinke laag vet op de bovenkant. Perfect voor op de bbq!

30 min. bereiden
1 uur wachten
licht pittig
0waarderingen

Ingrediënten

4 personen

1.1 kg

picanha

1 el

grof zeezout

2 tl

versgemalen zwarte peper

1

kleine rode ui

1

rode paprika

1

groene paprika

2

tomaten

150 ml

extra vierge olijfolie

75 ml

rodewijnazijn

½ tl

chilivlokken

200 g

driekleurenquinoa

300 g

mais in blik

2

limoenen

1 tl

gemalen komijnzaad

250 g

cherrytomaten

15 g

verse koriander

Dit heb je nodig

  • barbecue

Picanha is een populair stuk rundvlees in Zuid-Amerika. Het smaakvolle vlees komt van het stuk boven de staart. Daar worden niet veel spieren gebruikt, wat het heel mals maakt. Kenmerkend is de flinke laag vet op de bovenkant. Perfect voor op de bbq!

Aan de slag

1

Snijd de vetlaag van de picanha bij tot een dikte van max. een ½ cm. Snijd eventuele vliesjes aan de andere kant van de picanha weg. Snijd het vlees met de draad mee in steaks van ca. 4 cm dik. Bestrooi ze met het zeezout en de versgemalen peper en laat 1 uur op kamertemperatuur komen.

2

Snipper ondertussen de ui. Verwijder de zaadlijsten van de paprika’s en snijd het vruchtvlees in blokjes van ca. een ½ cm. Snijd de tomaten in vieren, verwijder de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in blokjes van ca. een ½ cm. Doe de ui, paprika en tomaat in een kom, roer daar de helft van de olie, de rodewijnazijn en chilivlokken door en breng op smaak met peper en eventueel zout (salsa criolla). Laat 30 min. staan tot gebruik.

3

Steek ondertussen de barbecue aan. Bereid de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking en hou apart.

4

Laat de mais uitlekken. Boen de limoenen schoon, rasp de groene schil en pers de vruchten uit. Roer het rasp, de rest van de olie en de komijnpoeder door het limoensap tot een dressing. Snijd de cherrytomaten in vieren. Snijd de koriander fijn. Roer de mais, cherrytomaten, koriander en dressing door de quinoa en breng op smaak met peper en eventueel zout.

5

Stook het vuur van de barbecue op en gril de steaks in 5-10 min. donkerbruin en medium rare. Keer halverwege. Neem van de barbecue en laat 5 min. losjes afgedekt met aluminiumfolie rusten.

6

Snijd het vlees tegen de draad in in plakjes, verdeel er een beetje salsa criolla over en serveer de rest apart erbij. Serveer het vlees met de quinoasalade.

combinatietip Salsa criolla over? Het is ook lekker bij de empanada’s
achtergrondinfoSalsa criolla is een frisse salsa uit Zuid-amerika op basis van ui en paprika. Er bestaan verschillende varianten van in verschillende landen, soms met verse aji amarillo pepers, soms met limoensap.

Picanha van de BBQ met salsa criolla en quinoa

Picanha is een populair stuk rundvlees in Zuid-Amerika. Het smaakvolle vlees komt van het stuk boven de staart. Daar worden niet veel spieren gebruikt, wat het heel mals maakt. Kenmerkend is de flinke laag vet op de bovenkant. Perfect voor op de bbq!

Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.nl/allerhande

Dit heb je nodig