Bleekselderij

Bleekselderij is een aromatische groente en daarom een dankbaar ingrediënt in de keuken. Geweldig als smaakbasis in bijvoorbeeld een Italiaanse stoof of als hoofdrolspeler in een bleekselderijsalade.

Wat is bleekselderij?

Bleekselderij is een stronk met jonge stengels van de selderijplant (de knolselderij). De smaak is kruidig en aromatisch. Daarmee is het een echte favoriet in de keuken. Vooral in Italië zijn ze dol op bleekselderij. Veel gerechten beginnen daar met ‘soffrito’: een mengsel van ui, wortel en bleekselderij. Je kunt bleekselderij verder goed gebruiken in salades, of de stengels verwerken in een smoothie of sapje.

Is bleekselderij gezond?

Bleekselderij valt binnen de Schijf van Vijf en is dus een gezonde keuze. De groene stengels zijn van nature rijk aan vitamine A en C.

Bleekselderij: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?

Je kunt bleekselderij het beste bewaren in de koelkast: ongeveer 1 week. Op de fruitschaal blijft bleekselderij een dag of 5 goed. Je kunt bleekselderij ook invriezen. Snijd het in stukjes en kook kort. Laat afkoelen en doe in een goed afsluitbaar bakje of zakje. In de vriezer is bleekselderij 1 jaar houdbaar. Haal het de dag voor gebruik uit de vriezer en laat in de koelkast ontdooien. Je kunt bleekselderij opwarmen door hem op laag vuur al roerend te verwarmen in een beetje olijfolie.

Recepten met bleekselderij

Witlofsalade met kip en peer

Deze goed gevulde witlofsalade met gerookte kipfilet, bleekselderij, peer en pecannoten is heerlijk als maaltijd. Voor op een warme zomeravond, bijvoorbeeld. Eet smakelijk! Dressing Doe 150 milliliter karnemelk en 100 gram roquefort in een hoge beker en pureer met de staafmixer tot een dressing. Breng op smaak met versgemalen peper. Vlees, groenten en noten Verhit een koekenpan zonder olie of boter en rooster 70 gram pecannoten 3 minuten. Laat ze afkoelen op een bord. Snijd 400 gram bleekselderij in boogjes van een halve centimeter. Haal de blaadjes van 450 gram stronken witlof los en snijd in 3 stukken. Snijd 160 gram gerookte kipfilet in blokjes van 1 bij 1 centimeter. Snijd 2 ongeschilde handperen in kwarten en verwijder het klokhuis. Snijd de peer in de lengte in dunne plakjes. Salade mengen Meng het witlof, de bleekselderij, kipfilet, peer en 75 gram veldsla. Schep de dressing erdoor en bestrooi met de pecannoten. Zo maak je witlofsalade met kip en peer.
02:52