BBQ groente
BBQ groente

BBQ groente

Bij barbecue denken veel mensen aan vlees, maar er zijn ook veel lekkere groentegerechten die je op de grill kunt klaarmaken. Maar welke bbq groente gebruik je en hoe maak je ze klaar? Hier vind je inspiratie voor bijgerechten, pastasalades en complete vegetarische barbecuemaaltijden. Ga lekker koken in de buitenlucht!

Courgette grillen
Courgette grillen

Courgette grillen

Ingrediënten

voor 4 personen
 • 2 courgettes
 • 3 el milde olijfolie
 • 1 el balsamicoazijn
 • 50 g hazelnoten
 • 15 g verse basilicum
 • 10 g verse munt
 • 150 g burrata
Zet producten op mijn lijst

Nodig in de keuken

 • grillpan
 1. Snijd de courgettes in schuine plakken van 1 cm. Bestrooi met peper en zout en besprenkel met ⅔ van de olijfolie. Verhit de grillpan en gril de courgetteplakken in delen 4 min. Keer halverwege. Doe de courgetteplakken in een kom, schep ze om met de balsamico en laat staan tot gebruik.
 2. Verhit een koekenpan zonder olie of boter en rooster de hazelnoten in 3 min. op middelhoog vuur goudbruin. Laat afkoelen op een bord en hak grof.
 3. Snijd de blaadjes van het basilicum en de munt grof. Snijd de steeltjes van het basilicum wat fijner: deze hebben veel smaak. Meng de courgette met de kruiden en de rest van de olie. Scheur de burrata in stukken.
 4. Verdeel eerst de courgette en dan de burrata over de borden. Bestrooi met de geroosterde hazelnoten en de kruiden. Breng op smaak met (versgemalen) peper en eventueel zout.
Hoe gril je groenten op de barbecue?
Hoe gril je groenten op de barbecue?

Hoe gril je groenten op de barbecue?

Hoe je groenten bereidt op de barbecue, hangt af van of het om gesneden of ongesneden groenten gaat. Bij het in z’n geheel garen van grotere groentesoorten, zoals aubergine, paprika en bloemkool, spreken we van roosteren. Dit doe je het beste door de groente in te pakken in aluminiumfolie en voor lange tijd in de kolen te leggen. Bij gesneden groenten, denk aan in plakjes gesneden courgette en aubergine, hebben we het over grillen. Deze plakjes kun je rechtstreeks grillen op het barbecuerooster of nog beter: in een grillschaal. Plakjes vallen namelijk makkelijk tussen het rooster door. Door groenten op de barbecue te bereiden, krijgen ze een heerlijke rooksmaak.

Hoe maak je gepofte aardappel op de barbecue?

Om gepofte aardappelen te bereiden op de barbecue, kun je het best kruimige aardappelen gebruiken. Boen de aardappelen schoon en wikkel ze in een dubbele laag aluminiumfolie. Leg ze in de gloeiende kolen aan de rand van de barbecue. Keer regelmatig. Prik de aardappelen na 30 minuten in met een vork: als deze er gemakkelijk in en uit gaat, zijn ze klaar. Zo niet, leg de aardappelen dan nog 5 minuten terug en test opnieuw.

Hoe maak je gepofte aardappel op de barbecue?
Hoe maak je gepofte aardappel op de barbecue?
Wat is lekker bij groenten van de bbq?
Wat is lekker bij groenten van de bbq?

Wat is lekker bij groenten van de bbq?

Altijd lekker bij groenten van de barbecue: stokbrood met dips, bijvoorbeeld deze feta-avocadodip of zelfgemaakte hummus. De barbecue geeft groente een heerlijk rokerige smaak, en een frisse komkommersalade is dan een goede tegenhanger. Ook lekker bij elk barbecuegerecht: pastasalade met basilicumolie.

Opzoek naar inspiratie voor een snelle en zomerse salade?

Apetina is de perfecte saladekaas. Een kaas met een kruimelige structuur en een milde, romige smaak. Apetina geeft jouw salade net dat beetje extra. Ook te gebruiken op de grill of in warme gerechten. Probeer het zelf! Wil je een salade voor bij de BBQ? Bekijk onze BBQ-salades voor inspiratie.

Opzoek naar inspiratie voor een snelle en zomerse salade?
Opzoek naar inspiratie voor een snelle en zomerse salade?

Groenten grillen op de barbecue

Wil je weten hoe je het beste groenten kunt grillen op de BBQ, dan vind je volop uitleg in deze video. Kijk en leer hoe je diverse groenten op de BBQ bereidt.Groenten grillen op de barbecue:Snijd de groenten zo kort mogelijk van tevoren, zodat ze niet uitdrogen. Leg de groenten los van het rauwe vlees of de rauwe vis op een schaal. Steek de BBQ aan. Houd voor de veiligheid altijd een emmer water bij de hand. Als de kooltjes grijswit zijn en er geen vlammen en rook meer zijn, kun je beginnen. Je kunt direct en indirect groenten grillen op de BBQ. Direct groenten grillen doe je op het heetste gedeelte. Indirect grillen op de minder hete delen.Groene asperges grillen op de barbecue: Snijd de houtachtige onderkant van de groene asperges en bestrijk ze dun met olie. Leg ze direct op de BBQ of op de grilltopper. Keer ze regelmatig. Gebruik je de grilltopper, dan kun je de asperges ook in stukjes snijden. Ze zijn in 6 tot 8 minuten klaar. Dan hebben ze nog een lekkere bite. Aubergine grillen op de barbecue:Bestrijk plakken aubergine met olie. Leg ze direct op de BBQ en keer ze regelmatig. Gebruik je een grilltopper, dan kun je de aubergine ook in kleinere plakjes snijden. Na 8 tot 10 minuten is de groente zacht en gaar. Maiskolven grillen op de barbecue:Ga je rauwe maiskolven grillen, dan kun je de groene bladeren gebruiken als handvat. Je kunt er ook een pen insteken. Bestrijk de kolven dun met olie en leg ze op een minder heet gedeelte. Keer ze regelmatig. Als de maiskolven goudgeel zijn, dan zijn ze gaar. Dit duurt zo’n 20 minuten.Tomaatjes grillen op de barbecue:Tomaatjes kun je goed grillen in de grilltopper of in een grillwok. Leg ze nog aan de tak op de grilltopper of in de wok en besprenkel ze met wat olie. Gril ze in 6 tot 8 minuten gaar. Het is de bedoeling dat ze nog net heel blijven. Je kunt ze ook in aluminiumfolie grillen. Zorg dan dat het pakketje goed dicht zit. Dit duurt ook 6 tot 8 minuten. Aardappelen poffen op de barbecue:Aardappelen kun je heel goed poffen op de BBQ. Kruimige aardappelen zijn lekker vanwege de losse structuur, maar vastkokende aardappelen kun je ook gebruiken. Boen ze schoon, verpak ze in aluminiumfolie en leg ze tussen de kolen aan de zijkant van de BBQ. Keer ze regelmatig. Prik er na ongeveer 30 minuten in met een vork om te controleren of ze al gaar zijn. Als de vork er makkelijk in en uit gaat, zijn de aardappelen gaar. Verwijder voorzichtig het folie, want dat is heet.Zo eenvoudig is groenten grillen op de BBQ. Eet smakelijk!
02:32