Bloemkool
Bloemkool

Bloemkool

Iedereen kent de klassieke aardappelen-groente-vlees met bloemkool, van vroeger. Maar je kunt zo veel meer met deze kool. Maak er eens couscous van of een pizzabodem

Hoe kun je het best bloemkool bewaren?

Hoe kun je het best bloemkool bewaren?

Bloemkool bewaren kan zowel buiten als in de koelkast. De houdbaarheid verschilt natuurlijk wel bij beide manieren. Rauwe bloemkool bewaar je:

  • 3-5 dagen buiten de koelkast, bijv. op een fruitschaal.

  • 7-10 dagen in de koelkast.

Bloemkool invriezen: hoe?

Je kunt bloemkool gemakkelijk tot 12 maanden invriezen door de bloemkool klein te maken en goed te verpakken. Zo voorkom je voedselverspilling. Hier de concrete stappen voor bloemkool invriezen:

  1. Snijd de bloemkool in roosjes.

  2. Blancheer ze kort en laat afkoelen.

  3. Vries de roosjes in een diepvriesbestendige luchtdichte bewaardoos of diepvrieszak in.

  4. Bewaar de bloemkool tot 12 maanden in de vriezer.

Bloemkool invriezen: hoe?
Hoe kun je bloemkool opwarmen?

Hoe kun je bloemkool opwarmen?

Heb je diepvriesbloemkool gekocht? Die is klaar voor gebruik en hoef je niet te ontdooien. Kook de bloemkool eventueel kort voor (let op: korter dan verse groente) of voeg de bloemkool direct toe aan je wok- of ovengerecht.

Is bloemkool gezond?

Bloemkool is één van de meest gegeten groentesoorten in Nederland. Logisch, want je kan met bloemkool veel kanten op. Naast dat het een smaakvolle kool is, zit bloemkool ook bomvol goede voedingsstoffen. Zo is bloemkool rijk aan vezels, foliumzuur, vitamine K én vitamine C! Vitamine K is goed voor het behoud van sterke botten en vitamine C helpt het immuunsysteem. Vitamine K zorgt ook mede voor een goede weerstand, maar is ook goed voor de groei van het kind tijdens de zwangerschap. Dus mocht je zwanger zijn, dan is groente met vitamine K extra goed.

Is bloemkool gezond?
Wanneer komt bloemkool uit Nederland?

Wanneer komt bloemkool uit Nederland?

Wil je het liefst eten uit het seizoen? Bloemkool is het gehele jaar door te verkrijgen, maar van juni t/m november is de bloemkool van Nederlandse bodem verkrijgbaar. Groente en fruit uit het seizoen, van eigen bodem, zijn het allerlekkerst. Ze zijn verser, goedkoper en je weet precies waar ze vandaan komen. Benieuwd naar meer seizoensgroente? Ontdek welke groente in welk seizoen groeien.

Bloemkool en romesco van de BBQ

Bloemkool en romesco van de BBQ

  1. Steek de barbecue aan. Doe het venkelzaad, korianderzaad, zeezout, de tijm en peperkorrels in de vijzel en stamp fijn tot een rub. Snijd een stukje van de onderkant van de bloemkolen, zodat ze goed blijven staan. Verwijder de buitenste bladeren. Meng de rub met ⅕ olie, wrijf de bloemkolen hier helemaal mee in en rooster ze ca. 45 min. op de barbecue. Keer regelmatig.
  2. Leg de paprika’s ook op het rooster en gril ca. 15 min. tot ze zwartgeblakerd zijn. Keer regelmatig. Neem van de barbecue en laat 15 min. afkoelen in een afgedekte kom.
  3. Halveer de paprika’s en verwijder de steel aanzet, de zaadlijsten en het vel. Snijd het vruchtvlees in grove stukken. Doe samen met de rest van de olie, 60 g amandelen (per 4 personen), de azijn, paprikapoeder, komijn, chilivlokken en knoflook in een hoge beker en pureer met de staafmixer tot een gladde saus (romesco). Breng op smaak met zout. Hak de rest van de amandelen grof. Snijd de peterselie grof.
  4. Verdeel de romesco over een schaal. Snijd de bloemkolen in parten en leg erop. Bestrooi met de amandel en peterselie.