Bloemkool

Iedereen kent de klassieke aardappelen-groente-vlees met bloemkool, van vroeger. Maar je kunt zo veel meer met deze kool. Maak er eens couscous van of een pizzabodem

Bloemkool recepten

Bloemkool uit de oven
Bloemkool uit de oven

Bloemkool uit de oven

Ingrediënten

voor 4 personen
  • 1 kg kruimige aardappel
  • 1 bloemkool
  • 500 g half-om-halfgehakt
  • 1 el kerriepoeder
  • 1 mespunt zout
  • 1 el milde olijfolie
  • 1 rode paprika
  • 1 middelgrote ui
  • 250 ml kant-en-klare romige kaassaus in pakje
  • 200 g geraspte pittige kaas
Zet producten op mijn lijst

Nodig in de keuken

  • pureestamper
  1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken. Kook in 20 min. in water met eventueel zout gaar. Giet af en vang een kopje kookvocht op. Stamp de aardappelen met een pureestamper tot puree en voeg eventueel wat kookvocht toe om het wat smeuïger te maken. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
  2. Snijd ondertussen de bloemkool in roosjes en kook 5 min. Giet af en laat goed uitlekken.
  3. Meng ondertussen het gehakt met de kerriepoeder, peper en een mespunt zout in een kom. Draai er met natte handen 4 balletjes per persoon van. Verhit de olie in een koekenpan en bak de balletjes in 10 min. op middelhoog vuur rondom bruin en gaar.
  4. Snijd ondertussen de steelaanzet van de paprika, verwijder de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in blokjes. Snipper de ui. Bak de groente de laatste 5 min. met de balletjes mee.
  5. Verdeel de aardappelpuree over de bodem van de ovenschaal en leg de gehaktballetjes, paprika en ui erop. Bedek met de bloemkool en schenk de kaassaus erover. Bestrooi met de kaas. Bak ca. 15 min. in het midden van de oven. Zet de laatste 5 min. de grill van de oven aan.

Zo doe je dat: bloemkoolcouscous, bloemkoolpizza, bloemkool op de BBQ

How to bloemkool! Drie leuke kooktechnieken met bloemkool op een rij. Leer bloemkoolrijst of –couscous maken, of een pizzabodem van bloemkool maken. Maar ook hoe je perfect een bloemkool grilt op de barbecue.Pizzabodem van bloemkool makenVerwarm de oven voor op 230 °C. Gaar ondertussen in een middelgrote magnetronbestendige kom 550 g bloemkoolrijst 4-6 min. in de magnetron op 1000W. Laat iets afkoelen. Bespuit een bakplaat royaal met bakspray. Doe de bloemkoolrijst in een schone keukenhanddoek en knijp of wring al het overtollige vocht uit. Meng in een middelgrote kom de bloemkool met een ei, 22 g geraspte Parmezaanse kaas, 1 tl zout en de 120 g geraspte mozzarella. Breng het bloemkoolmengsel over naar de ingevette bakplaat en druk stevig in een cirkel van 28 cm. Bak in 12 min. goudbruin.Bloemkoolcouscous makenVerdeel de bloemkool in roosjes. Maal in de keukenmachine fijn tot de grootte van couscouskorrels. Bijbehorend recept: https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R1186138/bloemkoolcouscous-met-makreel
00:33