Venkel

Venkel is een wit-groene knol, die je kunt stoven, smoren, stomen, bakken, grillen of roosteren. Hij smaakt naar anijs, zit boordevol voedingsstoffen en is super veelzijdig in de keuken. Aan de slag!

Venkel recepten

Venkelsoep maken
Venkelsoep maken

Venkelsoep maken

Ingrediënten

voor 4 personen
  • 2 venkelknollen
  • 1 ui
  • 25 g ongezouten roomboter
  • 1 el tarwebloem
  • 125 ml volle melk
  • 500 ml kraanwater
  • 1 groentebouillontablet
  • 100 g gerookte zalm
  • 4 takjes verse dille
Zet producten op mijn lijst

Nodig in de keuken

  • staafmixer
  1. Snijd de stelen en een klein stukje van de onderkant van de venkelknollen. Halveer de knollen in de lengte en snijd ze in dunne plakken.
  2. Snipper de ui. Verhit de boter in een soeppan en fruit de ui 3 min. Voeg de venkel toe en bak 5 min. mee. Voeg de bloem toe en bak 3 min. Schenk de melk en 500 ml water erbij, voeg het bouillontablet toe en breng aan de kook. Laat op laag vuur 10 min. koken tot de venkel zacht is.
  3. Snijd ondertussen de zalm in reepjes. Snijd de dille fijn. Neem de pan van het vuur en pureer met de staafmixer tot een gladde soep. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Verdeel over 4 kommen en garneer met de zalm en dille.

Hoe bereid je venkel?

Je kunt venkel rauw en flinterdun gesneden verwerken in een salade, maar ook in plakken, stukken of partjes stoven, stomen, roosteren of grillen in een pan of de oven. Maak voor het bereiden de venkel schoon door de knol te spoelen onder stromend water en eventuele bruine vlekjes van de venkel af te snijden. Daarna snijd je de stelen en een klein stukje van de onderkant af. De harde kern kun je gewoon eten. Verwijder het loof, maar gooi het niet weg, want dit is superlekker als garnering op je venkelgerecht.

Variëren met venkel: hoe doe je dat?

Vanwege de verfijnde, anijsachtige smaak is venkel zowel met zoete als hartige ingrediënten te combineren. Verwerk venkel bijvoorbeeld rauw in een salade met appel, in een risotto met worst, gebruik de knol om bouillon op smaak te brengen of laat ’m mee pruttelen in een saus met kip. Venkel is een echte allemansvriend!

Venkel: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?

Gegaarde venkel kun je, eenmaal afgekoeld, ongeveer 2 dagen in een afgesloten bakje in de koelkast bewaren. Invriezen kan ook: dan is venkel maximaal 6 maanden houdbaar. Kook rauwe venkel altijd eerst 3 minuten in zijn geheel of in stukjes voordat je ’m invriest. De venkel warm je weer op in een koekenpan met eventueel wat vocht en/of olie of boter. Warm een ovenschotel met venkel afgedekt met aluminiumfolie in ca. 20 minuten op in een oven op 180 °C.

Venkel bereiden

Spoel de venkelknollen onder koud stromend water af. Verwijder eventuele bruine vlekjes met een dunschiller. Snijd de stelen en een klein stukje van de onderkant van de knol. Verwijder het loof. Dit kun je bewaren en later fijnsnijden en over het gerecht strooien voor extra smaak en ter garnering.
01:54