Pastinaak

Pastinaak is familie van de wortel. In de volksmond wordt-ie ook wel witte peen genoemd. Hij heeft een andere smaak dan de winterpeen, maar je kunt ’m dezelfde functie geven in een gerecht.

Pastinaak recepten

Pastinaak maken
Pastinaak maken

Pastinaak maken

Ingrediënten

voor 4 personen
  • 800 g pastinaak
  • 2 rode uien
  • 2 tenen knoflook
  • 4 takjes verse tijm
  • 3 el traditionele olijfolie
  • 1 el balsamicoazijn
  • 1 tl vloeibare honing
Zet producten op mijn lijst

Nodig in de keuken

  • bakpapier
  1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Schil de pastinaak en snijd in parten. Snijd de uien in parten en de knoflook fijn. Ris de blaadjes van de takjes tijm.
  2. Meng de pastinaak, ui, knoflook en tijm met de olie, azijn, honing, peper en eventueel zout. Verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat en rooster in het midden van de oven in ca. 25 min. gaar.

Hoe lang moet je pastinaak koken?

Pastinaakblokjes van 1 x 1 cm kook je in ongeveer 10 minuten gaar. Grotere blokjes moeten langer koken. Prik met een mes in de pastinaak om te kijken of de groente gaar is. Je kunt pastinaak naast koken ook op andere manieren bereiden, zoals roosteren, stoven of roerbakken. Of maak er pastinaaksoep of pastinaakchips van.

Is pastinaak gezond?

Pastinaak is gezond! Deze wortelgroente is een bron van vezels, vitamine B1, C en folaat. Het bevat daarnaast veel kalium.

Moet je pastinaak schillen?

Pastinaak hoef je niet te schillen; de schil is eetbaar en kun je, nadat je ’m hebt schoongeborsteld, prima laten zitten. Of je de wortel wel of niet schilt, hangt af van het gerecht. Voor gerechten als puree is het fijn om pastinaak te schillen, omdat het eindresultaat dan wat gladder is. Ga je de pastinaak roosteren in de oven of maak je er friet van? Dan geeft de schil juist extra smaak en stevigheid. Schillen doe je het best met een dunschiller. Heb je die niet, dan kun je ook een aardappelschilmes gebruiken.

Geroosterde pastinaak met wortel

Ben je op zoek naar een recept voor geroosterde Hollandse groenten? Wat dacht je van pastinaak met wortel, heerlijk uit de oven. Geroosterde pastinaak met wortel maken:Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil 3 pastinaken en 250 gram winterpeen. Halveer de groenten in de breedte en snijd in de lengte in staafjes. Boen 500 gram kruimige en roodschillige aardappelen schoon en snijd ze in partjes. Schep de groenten en aardappelen op een met bakpapier beklede bakplaat. Pureer 4 eetlepels olijfolie met 2 tenen knoflook en 2 theelepels gedroogde tijm met een staafmixer. Verdeel over de aardappelen en groenten. Bak ongeveer 35 minuten in de oven. Spek bakkenSnijd ondertussen 1 stukje gerookt ontbijtspek in plakjes. Bak het spek in 5 minuten uit. Schep met het bakvet na 25 minuten oventijd tussen de groenten op de bakplaat. Verkruimel er 150 gram feta erover. Serveer lauwwarm. Zo maak je geroosterde pastinaak met wortel.Zo maak je geroosterde pastinaak met wortel. Eet smakelijk!
02:56