Glutenvrije recepten
Glutenvrije recepten

Glutenvrije recepten

Liever geen gluten, maar toch een complete maaltijd of borrelhapje op tafel zetten? Dat kan makkelijk dankzij deze glutenvrije recepten.

Glutenvrije recepten

Glutenvrije lasagne bolognese
Glutenvrije lasagne bolognese

Glutenvrije lasagne bolognese

Ingrediënten

voor 4 personen
  • 100 g magere gerookte spekreepjes
  • 300 g rundergehakt
  • 300 g winterpeen
  • 300 g bleekselderij
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 70 g tomatenpuree
  • 800 g tomatenblokjes
  • 200 ml water
  • 12 bladen glutenvrije lasagnebladen
  • 250 g ricotta
  • 50 g Parmigiano Reggiano
Zet producten op mijn lijst

Nodig in de keuken

  • ovenschaaltjes (10 x 15 cm)
  1. Verhit een hapjespan zonder olie of boter en bak de spekreepjes in 4 min. op middelhoog vuur. Voeg het gehakt toe en bak nog 4 min. Snijd ondertussen de winterpeen en de bleekselderij in blokjes. Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Voeg toe aan het gehakt en bak 5 min. Voeg de tomatenpuree, tomatenblokjes en het water toe. Laat nog 5 min. zachtjes koken. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
  2. Verwarm de oven voor op 175 °C. Schep een flinke eetlepel saus in elk ovenschaaltje. Leg daarop een lasagneblad. Bedek met saus en leg daar weer een blad op. In elk schaaltje komen 3 lasagnebladen met een laag saus bovenop.
  3. Verdeel de ricotta over de 4 schaaltjes. Rasp de Parmezaan erboven. Bak de schaaltjes lasagne in 45 min. gaar. Dek af met aluminium folie als delasagne te donker wordt.

Wat is coeliakie?

Waarschijnlijk heeft één op de tweehonderd Nederlanders coeliakie, dat is een chronische ontsteking aan de darmen met allerlei buikklachten tot gevolg. Mensen met coeliakie zijn intolerant voor gluten. Gluten zijn eiwitten die in alle granen zitten dus in gerst, haver, rogge, kamut en tarwe. Gluten zitten dus ook in de producten die daar van gemaakt worden. Het eten van bijvoorbeeld gewoon brood, pasta, cake, muesli en het drinken van bier kan met een glutenintolerantie niet. Heb je glutenintolerantie dan moet je een speciaal glutenvrij dieet volgen. Er bestaan allerlei lijsten met producten die je dan wel en niet mag eten. Volg je het dieet strikt dan herstellen de darmen zich bijna altijd en zullen de klachten verdwijnen. Helaas moet je wel het dieet blijven volgen anders komen de klachten weer terug.

Hoe herken ik een glutenvrij product?

Best lastig dus om lekker te koken zonder gluten. Vooral als je bezoek krijgt van iemand die geen gluten mag. Gelukkig zijn er steeds meer glutenvrije producten te krijgen. Op veel verpakkingen staat tegenwoordig een glutenvrij-symbool: een doorgestreepte aar. Dat maakt het boodschappen doen makkelijker en zo hoef je niet meer elk etiket te raadplegen. Er zijn tegenwoordig ook restaurants waar ze glutenvrije maaltijden serveren en precies weten wat je wel en niet mag eten.