Lekker biologisch

Kook met de producten van boeren die de natuur hun werk laten doen. Door biologisch te eten, draag je bij aan een betere omgeving voor mens, dier en milieu. Bovendien bevat een biologisch product geen kleur-, geur- en smaakstoffen. Dat is genieten met een goed gevoel!

Meer lezen?

Wat is biologisch?

Biologische en niet-biologische producten lijken aan de buitenkant veel op elkaar, maar zijn op een verschillende manier geproduceerd. Hoe zit het nu precies?

Lees meer over biologische producten

Minder voedsel verspillen. Zó doe je dat

Door minder te verspillen kunnen we in Nederland 34 kilo voedsel per persoon per jaar besparen. Goed voor de wereld én voor je portemonnee!

Lees de 8 tips om voedselverspilling tegen te gaan

Duurzamer eten met vega(n) producten?

Wil je vaker voor groente kiezen, als basis van je maaltijd? Dan eet je gelijk ook een stuk duurzamer. Met ons uitgebreide vega(n) assortiment wordt ook nog eens makkelijk kiezen.

Kies producten die bij jou passen

Biologische eieren

Koken, bakken, roerbakken, pocheren. Een eitje gebruik je in heel veel gerechten. Van omelet of frittata tot taarten, ovenschotels, salades en broodjes. Kortom, het is altijd handig om een doosje paraat te hebben. En dan natuurlijk het liefst biologisch.Bekijk meer biologische eieren

Koken, (roer)bakken of pocheren!

Over biologische producten valt veel te vertellen. Lees je mee?

Wanneer mag je een product biologisch noemen?

Biologisch zegt iets over hoe eten is gemaakt. Bij het telen van groente en fruit mogen boeren bijvoorbeeld geen kunstmest en geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruiken. En biologische veehouders doen er alles aan om hun dieren een zo natuurlijk mogelijk leven te geven. Zo hebben varkens, koeien en kippen veel ruimte en mogen ze lekker naar buiten. Ze eten biologisch voedsel en krijgen alleen medicijnen als het écht nodig is. Ook onze andere biologische producenten en leveranciers gaan uit van de kracht van de natuur. Zo krijg je pure producten waaraan zo min mogelijk is toegevoegd.

Hoe herken ik een biologisch product?

Biologisch is een wettelijk beschermde term. Gelukkig maar, want dan weet je zeker dat je ook echt biologisch in huis haalt. Al onze biologische producten worden onafhankelijk gecontroleerd door Stichting Skal. Omdat ze aan alle voorwaarden voldoen, verdienen ze het Europees Keurmerk. Dat herken je aan het groene 'EU-blaadje' op de verpakking. Daarnaast vind je op veel AH Biologisch-producten het EKO-keurmerk.

Biologische producten zijn duurder. Waarom is dat?

Biologische producten zijn inderdaad duurder. Dat is ook logisch, want het kost meer tijd en meer zorg om ze te maken. Groente en fruit doet er langer over om te groeien en de opbrengst per vierkante meter is kleiner. Ook biologisch dieren groeien langzamer en hebben meer bewegingsruimte. Al die tijd, zorg en aandacht zie je terug in de prijs. Toch betekent dat niet dat biologisch per se duur is. Zeker als je slim boodschappen doet, is het voor iedereen betaalbaar. Kook bijvoorbeeld zo vaak mogelijk met seizoensgroenten (die zijn dan ook nog eens op hun allerlekkerst!). Of koop niet elke dag vlees. Op de website van Allerhande vind je budgetrecepten met biologische producten.

Zijn biologische producten ook lekkerder?

Da's een lastige, want smaak is persoonlijk. Wij vinden van wel. Producten die op een natuurlijke manier zijn geteeld, hebben namelijk extra veel smaak. Groente en fruit die biologisch worden geteeld krijgen namelijk langer de tijd om te groeien en perfect op smaak te komen. Hetzelfde geldt voor biologische runderen, varkens en kippen. Die krijgen meer tijd om op te groeien, eten gevarieerd en hebben veel lichaamsbeweging. En dat proef je aan het vlees. Wij zijn trouwens niet de enigen die er zo over denken. Het is niet voor niets dat de beste koks ter wereld vaak alleen met biologische producten werken. Onze tip: doe een smaaktest en proef hoe lekker puur natuur is.

Waarom zijn verse AH biologische producten vaak verpakt? Dat is toch zonde?

We snappen dat dat vreemd is. En eerlijk gezegd zouden we het liever anders doen. Maar we hebben er wel een goede reden voor: het is wettelijk verplicht. En dat is niet voor niets. In de winkel kun je het verschil tussen een gewone en biologische komkommer namelijk niet zien. Zonder aparte verpakking loop je dus het risico dat bio en niet-bio met elkaar wordt vermengd. En dat je dus geen biologisch product mee naar huis neemt, terwijl je dat wel wilde. Omdat er meer gewone versproducten zijn dan biologische, hebben we gekozen om de kleinste groep te verpakken. Dan belasten we het milieu zo min mogelijk.