Kakifruit

Kakifruit

Kakifruit? Deze tropische vrucht is in de herfstmaanden verkrijgbaar, maar voor vele nog een onbekend. Deze stevige vrucht heeft een fel oranje buitenkant en oranje vruchtvlees. Hij lijkt qua vorm een beetje op een vleestomaat. Je kunt een kaki eten als tussendoortje, maar hij leent zich ook als tropisch ingrediënt in veel gerechten.

Wat is kakifruit?

Wat is kakifruit?

Kakifruit is een tropische vrucht met een ronde, wat hoekige vorm. De smaak is fris en zoet en heeft meer weg van abrikoos of mango. Kaki groeit aan een boom en wordt op plekken geteeld waar een gematigd tot warm klimaat heerst. Kakifruit is verkrijgbaar van begin november tot ongeveer eind januari.

Hoe gezond is kakifruit? 

Kaki fruit bevat veel vitamine A, B6, C en E en is een bron van vezels. Kaki is ook rijk aan provitamine A (Bèta-caroteen). Vitamine A draagt bij aan een goed werkend immuunsysteem. Naast deze vitamines bevat kaki fruit ook ijzer, kalium, koper en veel antioxidanten.

Hoe gezond is kakifruit? 
Hoe eet je kaki?

Hoe eet je kaki?

Een Kaki is eigenlijk het lekkerste als deze overrijp is. De smaak komt dan het beste tot zijn recht.

  • Eet de vrucht niet als hij nog hard is, dan is de kaki nog niet lekker.
  • Wacht tot het vruchtvlees zacht is als je er met je vinger op drukt. Je kunt direct in de kaki happen, maar de schil kan wat stevig zijn.
  • Wij adviseren je om de kaki te schillen of doormidden te snijden en uit te lepelen.
  • Kaki is heerlijk op zichzelf, maar kun je ook gebruiken in een dessert, salade, smoothies of als ontbijt met wat yoghurt.

Wat is het verschil tussen kakifruit, Persimon en Sharon? 

De oorspronkelijke naam van de kaki is Persimmons en de vrucht is origineel afkomstig uit China en Birma. Sharon fruit is een kakisoort die geen pitten heeft en geen Looizuur (tannine) bevat. In Nederland vind je in de supermarkt vaak de Rojo Brillante uit Spanje, maar er zijn ook kaki’s op de markt afkomstig uit Israël, Italië en Turkije.

Wat is het verschil tussen kakifruit, Persimon en Sharon? 
Hoe bewaar je kakifruit?

Hoe bewaar je kakifruit?

Kaki fruit is het lekkerst als de vrucht echt goed rijp is. Je kunt kaki’s die nog niet rijp zijn het beste bewaren op een fruitschaal. Door er een appel of een banaan bij te leggen rijpen kaki’s sneller. Een rijpe kaki kun je het beste in de koelkast bewaren, zodat hij niet verder rijpt. Eet de kaki op kamertemperatuur.

Overnight boekweit met kakifruit

Overnight boekweit met kakifruit

  1. Meng de boekweit, havermout, het sesamzaad, de kaneel en het zout. Doe de melk en honing erbij en roer tot de honing is opgelost. Verdeel over de jampotten en doe de deksels erop. Zet 1 nacht in de koelkast.
  2. Roer het gerecht de volgende ochtend door. Snijd de kaki in stukjes en verdeel over de potten. Bestrooi met de kokossnippers.

Direct aan de slag