Venkel
Venkel

Venkel

Venkel is een wit-groene knol, die je kunt stoven, smoren, stomen, bakken, grillen of roosteren. Hij smaakt naar anijs, zit boordevol voedingsstoffen en is super veelzijdig in de keuken. Aan de slag!

Hoe bereid je venkel?

Hoe bereid je venkel?

Je kunt venkel rauw en flinterdun gesneden verwerken in een salade, maar ook in plakken, stukken of partjes stoven, stomen, roosteren of grillen in een pan of de oven. Maak voor het bereiden de venkel schoon door de knol te spoelen onder stromend water en eventuele bruine vlekjes van de venkel af te snijden. Daarna snijd je de stelen en een klein stukje van de onderkant af. De harde kern kun je gewoon eten. Verwijder het loof, maar gooi het niet weg, want dit is superlekker als garnering op je venkelgerecht.

Variëren met venkel: hoe doe je dat?

Vanwege de verfijnde, anijsachtige smaak is venkel zowel met zoete als hartige ingrediënten te combineren. Verwerk venkel bijvoorbeeld rauw in een salade met appel, in een risotto met worst, gebruik de knol om bouillon op smaak te brengen of laat ’m mee pruttelen in een saus met kip. Venkel is een echte allemansvriend!

Variëren met venkel: hoe doe je dat?
Venkel: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?

Venkel: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?

Gegaarde venkel kun je, eenmaal afgekoeld, ongeveer 2 dagen in een afgesloten bakje in de koelkast bewaren. Invriezen kan ook: dan is venkel maximaal 6 maanden houdbaar. Kook rauwe venkel altijd eerst 3 minuten in zijn geheel of in stukjes voordat je ’m invriest. De venkel warm je weer op in een koekenpan met eventueel wat vocht en/of olie of boter. Warm een ovenschotel met venkel afgedekt met aluminiumfolie in ca. 20 minuten op in een oven op 180 °C.

Gegratineerde venkel

Gegratineerde venkel

Ingrediënten

4 personen

4

venkelknollen

3 el

traditionele olijfolie

15 g

verse dille

25 g

pijnboompitten

100 g

Grana Padano kaasflakes

Dit heb je nodig

  • lage ovenschaal

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Maak de venkelknollen schoon, snijd de onderkant en de stengels eraf en snijd de knollen vervolgens in kwarten. Leg de stukken venkel met de snijkanten naar boven in de ingevette schaal.
  2. Druppel de olijfolie erover en bestrooi de venkel met peper en dille. Verdeel de pijnboompitten en de kaas erover. Schuif de schaal in het midden van de oven en laat de venkel in ca. 20 minuten licht kleuren en gaar worden. Lekker bij gegrilde kip.