Mac and cheese
Mac and cheese is in tegenstelling tot veel pastagerechten niet Italiaans. Het gerecht komt uit Amerika en wordt traditioneel gemaakt van macaroni met gesmolten kaas en bechamelsaus. Wij delen het traditionele recept en geven tips om ’m een gezonde upgrade te geven.

Mac and cheese maken
Ingrediënten
4 personen
350 g
meergranen macaroni
1
ui
25 g
ongezouten roomboter
1 teen
knoflook
1
prei
125 g
yorkham
400 g
tomatenblokjes
150 g
geraspte Goudse belegen kaas 48+
Dit heb je nodig
ovenschaal (Ø 25 cm)
- Verwarm de oven voor op 200 °C. Kook de macaroni volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar.
- Snipper de ui. Verhit de boter in een koekenpan en fruit de gesnipperde ui 4 min. Snijd de knoflook fijn en de prei in ringen. Snijd de ham in blokjes.
- Voeg de fijngesneden knoflook, de preiringen, de blokjes ham en de tomatenblokjes toe en bak 2 min. mee. Breng op smaak met peper en zout.
- Giet de pasta af en meng met het prei-ham-mengsel en de helft van de geraspte kaas. Schep in de ovenschaal en bestrooi met de rest van de kaas.
- Zet 15-20 min. in het midden van de oven en bak tot de kaas helemaal gesmolten is.

Hoe maak je mac and cheese?
Homemade mac and cheese begint met het kiezen van de pasta. Het meest geschikt zijn macaroni en penne, omdat de kaassaus daar het beste aan blijft plakken en de pasta makkelijk op te scheppen is uit een ovenschaal. Dan maak je de bechamel door wat boter te smelten, bloem kort mee te bakken en er melk bij te gieten. Eenmaal geroerd tot een gladde saus gaat er geraspte kaas bij zodat je een romige kaassaus krijgt. Schep dan de pasta met de saus in een ovenschaal en verdeel de rest van de kaas erover voor een knapperig korstje. Je kunt voor een volwaardige maaltijd ook groente toevoegen, zoals broccoli of bloemkool.
Is mac and cheese gezond?
De meeste versies van mac and cheese bevatten te veel zout en vet om gezond te mogen heten. Een gezondere variant maak je met volkorenmacaroni, een gematigde hoeveelheid 30+ kaas en veel groenten. Oftewel: met ingrediënten die passen binnen de Schijf van Vijf.


Mac and cheese: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?
Een restje mac and cheese kun je na het afkoelen in een goed afgesloten bakje 2 dagen bewaren in de koelkast. Mac and cheese invriezen kan ook: in een luchtdicht afgesloten bakje of zakje is het in de vriezer 3 maanden houdbaar. Haal het de avond voor gebruik uit de vriezer, zodat het kan ontdooien. Opwarmen kan het beste in een voorverwarmde oven op 200 °C. Doe het in een ovenschaal en bak 15 tot 20 minuten, totdat de mac and cheese helemaal warm is vanbinnen.