Macaroni
Macaroni

Macaroni

Of je nu old skool macaroni met kaas maakt of een moderne ovenschotel in elkaar draait: deze pasta is gemakkelijk aan te passen aan de smaak van de kok. Ontdek de vele variaties!

Macaroni-ovenschotel met broccoli

Macaroni-ovenschotel met broccoli

Ingrediënten

4 personen

2

middelgrote uien

4 el

milde olijfolie

800 g

gepelde tomaten in blik

500 g

broccoli

300 g

volkorenmacaroni

1 tl

milde paprikapoeder

100 g

Zaanse Hoeve geraspte kaas mild 30+

Dit heb je nodig

  • ovenschaal (30 x 20 cm, ingevet)

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Snipper de uien. Verhit de olie in een koekenpan en fruit de ui 3 min. Voeg de gepelde tomaten toe, plet met een houten lepel en laat de saus op laag vuur 10 min. koken. Breng op smaak met peper.
  2. Snijd ondertussen de broccoli in roosjes. Schil de stronk en snijd in stukjes van ca. 2 cm. Kook de macaroni 4 min. Voeg na 2 min. de broccoli toe. Giet af.
  3. Meng de macaroni en broccoli met ⅔ van de saus en verdeel over de ovenschaal. Schenk de rest van de saus erover. Bestrooi met de kaas en paprikapoeder. Bak de schotel ca. 20 min. in het midden van de oven.
Waar komt macaroni vandaan?

Waar komt macaroni vandaan?

Macaroni komt net als de meeste pastasoorten uit Italië. Toen Italianen in de jaren zestig in Noord-Europa als gastarbeider gingen werken, werd de kleine, ronde buisjespasta een hit in Nederland. Ook in Amerika is macaroni ingeburgerd. Hier namen de Italianen het tussen 1880 en 1924 mee naartoe, waarna het in de inmiddels iconische mac ’n cheese terechtkwam.

Hoe lang moet macaroni koken?

De bekendste macaroni kook je 7 (beetgaar) tot 9 (gaar) minuten, en de wat grotere variant 10 tot 12 minuten. Snelkokende macaroni is in 4 tot 7 minuten gaar. Check voor de zekerheid altijd even de aanwijzingen op de verpakking. Maak je een macaroni-ovenschotel? Lees dan in het recept of je de pasta moet voorkoken.

Hoe lang moet macaroni koken?
Macaroni: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?

Macaroni: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?

Macaroni kun je eenmaal afgekoeld 2 dagen in een afgesloten bak in de koelkast bewaren. Wil je macaroni langer bewaren? In de vriezer is macaroni maximaal 3 maanden houdbaar. Ontdooi door de pasta een dag voor gebruik uit de vriezer te halen en in de koelkast te leggen. Je kunt macaroni in 45 seconden op 850 watt in de magnetron opwarmen of toevoegen aan een saus of ovenschotel. Volg dan het recept en verwarm het geheel samen.