Nasi

Anders dan veel mensen denken, is nasi eerder Indonesisch dan Chinees. De versie van afhaalrestaurants hier is vaak een vernederlandste versie van ‘nasi goreng’, dat gebakken rijst betekent. Maar wist je dat er nog veel meer soorten nasi zijn?

Nasi recepten

Nasi maken
Nasi maken

Nasi maken

Ingrediënten

voor 4 personen
  • 300 g witte snelkookrijst
  • 400 g kipfilet
  • 1 ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1 prei
  • 4 el traditionele olijfolie
  • 1 tl gemalen komijn
  • 2 tl Ketoembar gemalen koriander
  • 150 g gesneden witte kool
  • 125 g taugé
  • 4 el ketjap manis
  • 2 tl sambal oelek
Zet producten op mijn lijst

Nodig in de keuken

  • wok
  1. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd de kip in blokjes. Snipper de ui en pers de knoflook. Was de prei en snijd in smalle ringen.
  2. Verhit de olie in een wok en bak de kipblokjes in 2 min. rondom bruin. Voeg de ui en knoflook toe en bak 2 min. mee. Strooi de komijn en koriander erover. Meng de prei en kool door de kip en laat in 5 min. beetgaar worden. Schep de rijst en de taugé erdoor en bak het gerecht op hoog vuur nog 3 min. Breng de nasi op smaak met de ketjap, sambal en zout.

Wat is nasi?

Nasi goreng is nasi zoals wij die in Nederland kennen, en is Indonesisch voor ‘gebakken (gekookte) rijst’. Voor het beste resultaat kook je de rijst een dag van tevoren, dan is de rijst op de dag van gebruik extra droog. Geen tijd gehad? Spreid net gekookte rijst uit op een schaal en zet die even in de koelkast. Bak de rijst vervolgens met een specerijenmix, waarin bijvoorbeeld komijnzaad, korianderzaad, laos en citroengras zit. Voeg dan wat verse groenten toe die je meebakt, en eventueel wat kip of een ander restje vlees, en je hebt jouw eigen nasi goreng. Lekker met een gebakken eitje erop.

Welke soorten nasi zijn er?

Er zijn wereldwijd verschillende soorten nasi, waarvan de nasi goreng uit Indonesië de bekendste is. Uit datzelfde land komt nasi koening: rijst die geel van kleur is door het gebruik van kurkuma. De Javanen introduceerden hun nasi goreng in Suriname, waar een eigen variant ontstond met trassie, piment en gember. In China bakken ze de rijst met gember, knoflook en sojasaus, en voegen ze er groenten, kip en/of varkensvlees aan toe. In Maleisië is nasi lemak het nationale gerecht: rijst in kokosmelk met pinda’s, ansjovis, ei, komkommer en sambal.

Nasi: hoe invriezen, bewaren en opwarmen?

Je kunt nasi in een goed afgesloten bak ongeveer 2 dagen bewaren in de koelkast. Invriezen kan ook. In een luchtdichte bak of diepvrieszak is nasi in de vriezer maximaal 3 maanden houdbaar. Haal om de nasi te ontdooien het bakje een dag voor gebruik uit de vriezer en leg in de koelkast. Opwarmen gaat het beste door de nasi in een koekenpan op laag vuur al omscheppend te verwarmen.

Bloemkoolnasi met een gebakken eitje

Is 'wat eten we vandaag?' bij jou ook altijd de vraag? Gezonde nasi is vanavond het antwoord! Deze koolhydraatarme variant van nasi goreng maak je met bloemkoolrijst, kipgehakt en pittige rode peper. Lekker met een gebakken eitje erop. 
00:31