Tartaar

Bij het woord ‘tartaar’ denk je misschien al gauw aan een gebakken rundertartaartje. Maar er is meer! Torentjes van heel vers, fijngehakt rauw rundvlees (steak tartare), vis of zelfs groenten kun je óók tartaar noemen. Wij serveren je de lekkerste (rauwe!) recepten.

Tartaar recepten

Tartaar maken
Tartaar maken

Tartaar maken

Ingrediënten

voor 4 personen
  • 2 ambachtelijke baguettes licht meergranen
  • 1 el traditionele olijfolie
  • 3 takjes verse platte peterselie
  • 3 sjalotten
  • 12 Amsterdamse mini augurken
  • 400 g biefstuk
  • 2 el kappertjes
  • 2 tl worcestershiresauce
  • 1/2 tl zout
  • 4 scharreleieren
  • 2 el dijonmosterd
  • 2 tl tabasco
Zet producten op mijn lijst

Nodig in de keuken

  • grillpan
  • portioneerringen (Ø 7 cm)
  1. Halveer de baguettes in de lengte. Bestrijk met de olie. Verhit de grillpan zonder olie of boter en gril de stukken brood 3 min. op de snijkant. Laat afkoelen.
  2. Snijd ondertussen de peterselieblaadjes fijn. Snipper de sjalot en snijd de augurkjes fijn. Snijd de biefstuk in dunne plakken van ½ cm breed. Snijd de plakken in repen van ½ cm. Snijd de repen fijn en doe in een kom. Meng de peterselie, ⅔ van de sjalot, de augurkjes, kappertjes, worcestershiresauce en het zout erdoor en breng op smaak met versgemalen peper.
  3. Doe een portie van de fijngesneden biefstuk in de portioneerring op een bord en druk aan met een lepel. Verwijder de ring en maak zo nog ook de overige porties. Maak met een lepeltje een kuiltje in het midden van de porties vlees. Splits een ei en leg voorzichtig een eidooier in een kuiltje. Herhaal met de rest van de eieren. De eiwitten worden niet gebruikt.
  4. Verdeel het brood over de borden. Serveer de mosterd, extra worcestershiresauce, tabasco en de rest van de sjalot erbij om op smaak te brengen. Lekker!

Zalmtartaar met rucolaolie

Wil je een lekkere zalmtartaar maken? Bekijk dan eens deze receptvideo en bereid zalmtartaar met een heerlijke rucola-olie. Zalmtartaar met rucolaolie maken:Maal 25 gram rucola fijn in de keukenmachine en schenk er langzaam 200 milliliter olijfolie bij terwijl de machine draait. Dek de rucola-olie af en laat minimaal 1 uur buiten de koelkast staan. Snijd ondertussen 460 gram zalmhaasjes in blokjes. Doe hetzelfde met 300 gram gerookte zalm.Snijd 8 dunne partjes van een citroen en pers de rest uit. Snijd een half bakje bieslook fijn. Meng de zalm met het citroensap, 200 milliliter crème fraîche en driekwart van de bieslook.Breng de rucola-olie op smaak met zout. Zet een portioneerring op een bord en vul met éénachtste van de zalmtartaar en druk goed aan. Verwijder de ring en druppel er wat van de olie over. Leg er een partje citroen op en bestrooi met wat bieslook. Maak zo nog 7 zalmtartaartjes.Zo maak je zalmtartaar met rucola-olie. Eet smakelijk!
02:34