Vegetarische voorgerechten kerst

Een vegetarisch voorgerecht voor het kerstdiner bedenken is soms zo makkelijk nog niet. Wij helpen je een handje op weg met de lekkerste soepen, salades en andere voorgerechten waar geen vlees of vis aan te pas komt. Of neem een kijkje bij al onze kerstrecepten.

Vegetarische kerstvoorgerechten

Geroosterde romanesco met pompoenpitcrunch

Ingrediënten

Aantal personen

500 gram romanesco

4 tenen knoflook

1 eetlepel milde olijfolie

3 eetlepel pompoenpitten

1 eetlepel agavesiroop

2 eetlepel extra vierge olijfolie

2 eetlepel rode uienringen zoetzuur

40 gram AH Terra plantaardige plak (alternatief voor witte kaas)

1 theelepel sumak

4 theelepel granaatappelmelasse

Dit heb je nodig

  • bakpapier

  • staafmixer met hoge beker

  1. Verwarm de oven voor op 220 °C. Snijd de romanesco in gelijke, zo rond mogelijke roosjes van 2½ cm. Snijd de stelen strak af, zodat de roosjes rechtop kunnen staan. Snijd de stelen in plakken. Verdeel de roosjes en stelen samen met de ongepelde tenen knoflook over een met bakpapier beklede bakplaat. Schep de milde olie erdoor en rooster ca. 15 min., schep halverwege om.

  2. Rooster ondertussen de pompoenpitten 3 min. in een koekenpan zonder olie of boter op middelhoog vuur. Roer de agavesiroop erdoor en laat al roerend met een houten lepel in 2 min. karamelliseren. Haal uit de pan, verdeel gelijkmatig over een bord of wat bakpapier en laat afkoelen.

  3. Haal de romanesco en knoflook uit de oven en doe ⅕ van de romanesco (waaronder alle stelen) in de hoge beker van de staafmixer. Wip met een mesje de tenen knoflook uit de schil, doe ze met de extra vierge olijfolie bij de romanesco in de beker en pureer tot een crème. Breng op smaak met peper en eventueel zout.

  4. Verdeel de romanescocrème in 5 à 6 dotjes in een rondje over de borden, verdeel daar de romanescoroosjes over. Leg de uitjes ertussen. Verkruimel de witte plak en verdeel samen met de pompoenpitten erover. Bestrooi met de sumak en besprenkel rondom met de granaatappelmelasse.

Stoofperen-carpaccio met balsamicodressing

Carpaccio, maar dan anders! Deze stoofperen-carpaccio met balsamicodressing is een smaakvolle optie voor tijdens winterse feestdagen. Tip? Schaaf er 50 g Parmezaanse kaas over. Het gerecht is dan alleen niet meer vegetarisch en lactosevrij. 

INGREDIËNTEN
500 g stoofperen (Gieser Wildeman) 
1⁄2 sinaasappel (schoongeboend) 
300 ml ruby port (fles 750 ml) 
100 g...

03:05

Direct aan de slag

Meer voorgerechten