Vegetarische kerst bijgerechten
Vegetarische kerst bijgerechten

Vegetarische kerst bijgerechten

Vegetarische kerst-bijgerechten gezocht? Groenten stelen de show! Pak je mooiste schalen erbij. Vul de ene met sticky pompoen, de ander met rozemarijnaardappeltjes en de laatste met geroosterde wortels in allerlei kleuren. Feest!

Vegetarische kerst bijgerechten

Sticky pompoen uit de oven met honing en peper
Sticky pompoen uit de oven met honing en peper

Sticky pompoen uit de oven met honing en peper

Ingrediënten

voor 4 personen
  • 1 flespompoen
  • 2 el olijfolie mild
  • 1 rode peper
  • 150 ml rodewijnazijn
  • 3 el vloeibare honing
Zet producten op mijn lijst

Nodig in de keuken

  • bakpapier
  1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Halveer de flespompoen, verwijder de zaden met een lepel en snijd het vruchtvlees in plakken van ca. 1½ cm dik. Verdeel de parten over een met bakpapier beklede bakplaat en besprenkel met de olijfolie en zout. Schep om en rooster in het midden van de oven in ca. 40 min. goudbruin en knapperig aan de randen. Keer de plakken halverwege om.
  2. Snijd ondertussen het steeltje van de peper. Rol de peper tussen je handen zodat de zaadjes eruit vallen. Snijd de peper in zo dun mogelijke ringetjes. Verhit de azijn en honing in een steelpan en breng aan de kook. Laat 7 min. op hoog vuur inkoken tot ca. 30 ml vocht. Neem van het vuur, voeg de peper toe en laat staan tot gebruik. Besprenkel de warme pompoen met de zoetzure siroop (gebruik eventueel een kwastje om het goed te verdelen). Schep de peper uit de siroop erover en serveer.

Aardappeltaart XL

Is het een gratin, is het een hasselback? Het is… een aardappeltaart! Staat supermooi op de kersttafel, en je hebt hem binnen 15 minuten in de oven.Salie & boterVerwarm de oven voor op 200 °C. Smelt 60 g boter in een koekenpan op laag vuur en los een groente-bouillontablet hierin op. Neem de pan van het vuur en roer de salie erdoor.AardappelschijfjesBoen ondertussen 1,5 kg pommes gourmandine schoon. Snijd ze in de lengte met de keukenmachine in dunne plakken. Schep het botermengsel door de aardappelen. Neem stapeltjes aardappelplakjes en zet ze rechtop en verticaal in een ovenschaal van 20x30 cm. Herhaal dit tot de vorm gevuld is met rijen aardappelplakjes.Aardappeltaart bakkenBak de aardappel in het midden van de oven in ca. 50 min. goudbruin en gaar. Dek losjes af met aluminiumfolie als de aardappelen te donker worden. Bestrooi met een ½ tl zeezout.
00:29

Direct aan de slag